AFIK

Jogi tanulmányok az Amerikai Egyesült Államokban

Download

Az Egyesült Államokban bizonyos szakmai végzettségek megszerzéséhez a magyarországitól eltérő út vezet. Ezek közé a tanulmányi területek közé tartozik a jogtudomány is.

Egy amerikai jogtudományi iskolába (Law School) való bekerülés előfeltétele az undergraduate tanulmányok befejezése, a Bachelor's fokozat megszerzése. Ez minimum négy év tanulást jelent (a középiskola után) egy akkreditált college-ban vagy egyetemen. Ez azt jelenti, hogy a minimum négy éves főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik befejeztével a magyar hallgatók is jelentkezhetnek egy Law School-ba.

Szűkebb értelemben, az undergraduate tanulmányok során még nem szükséges - és nem is igazán lehet - előre készülni a felsőbb, jogi tanulmányokra (bár néhány undergraduate college prelaw néven kínál olyan kurzuscsoportot, amelyek a jogi iskolában is hasznos képzettséget nyújtanak). A felvételkor a Law School azt nézi, hogy a jelentkező milyen és mennyire tartalmas undergraduate kurzusokat végzett el (értékesek pl. a természettudományos tanulmányok is), milyen eredményeket ért el, s milyen képességei vannak az írás, a kommunikáció és a kritikai gondolkodás terén. Tehát, elméletileg egy - bármely szakon szerzett főiskolai vagy egyetemi - diplomával rendelkező magyar hallgató továbbtanulhat egy Law School-ban.

A jelentkezés egyik feltétele (mindegyik, az American Bar Association által akkreditált kb. 180 iskolába) a Law School Admission Test (LSAT) letétele. Az LSAT egy 101 kérdésből álló, feszes tempójú feleletválasztós test. A pontozás skálája: 120-180. A 150 pontos középértékhez 56 kérdésre kell helyesen válaszolni. A vizsgaeredmény része egy százalékarány is, vagyis hogy a vizsgázó a megelőző öt év összes vizsgázójának eredményét tekintve hol helyezkedik el a rangsorban. A vizsgához jogi szaktudás nem szükséges, a vizsga azt méri, hogy a jelölt mennyire érti, amit olvas és mennyire tud logikusan gondolkodni.

A 3 éves Law School elvégzésével a hallgató megszerzi a JD (Juris Doctor, Doctor of Laws) fokozatot, de ha a szakmai fokozat mellett tudományos fokozatot is szeretne, akkor ún. dual vagy joint degree programot is választhat. Ezek természetesen hosszabbak (3,5-6 év), de kettős fokozatot adnak, mint például a JD/MBA (Juris Doctor/Master of Business Administration) vagy JD/PhD (Juris Doctor/Doctor of Philosophy).

Magyarországon a jogi képzés a fentiektől eltérő. Ebből következően két fontos szempont is van, amelyet a Magyarországon jogot végzett jelentkezőknek célszerű figyelembe venniük egy amerikai továbbtanulás esetén:

______________________________________________

Információs segédanyagok az AFIK-ban

Law Schools (könyvek, CD-ROM)

LSAT (könyvek, CD-ROM)

Internet kiindulópontok

AFIK
http://www.bibl.u-szeged.hu/afik/jogw.html

Legal Education in the U.S. (text)
http://www.bibl.u-szeged.hu/afik/laww.html

LSAT
http://www.bibl.u-szeged.hu/afik/lsatw.html
http://www.lsat.org/
http://www.review.com/law/index_no_login.cfm

American Bar Association
http://www.abanet.org/

Utolsó frissítés: 2001. november 12.


Legal Studies *** American Higher Education Information Center