SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

ÁGOSTON : A hazáért és a szabadságért – előre! : gyomaiak és endrődiek a dicsőséges 1848–49-es szabadságharcban (előszó)

 

Az utóbbi években egyre több kiadvány jelenik meg városunkról. Öröm ez az itt lakóknak, az elszármazottaknak és az ide látogatóknak. Korábban a Gyomai Tanulmányok és az Endrődi Füzetek múltunk egy-egy szakaszát tárták fel. A színes, csodálatos fotókkal illusztrált „városbemutató” kiadványokat szívesen forgatják az idegenek is. A Gyomaendrődi ki kicsoda? legutóbb hatalmas adatbázist szolgáltatott az itt élő, ide kötődő személyekről.

Most egy újabb dokumentumgyűjteményt foghatunk kezünkbe. Tudomásom szerint több helytörténettel foglalkozó gyomaendrődi is „ízlelgette a témát”, de dr. Ágoston Sándor történész-tanár, akit földinkként is köszönthetünk, mindenkit lekörözve kezünkbe adta múltunk egyik fontos darabját. Hálás köszönet értékes helytörténeti munkájáért!

Az 1848–49-es szabadságharcunkról ma már egyértelmű a magyar nemzet értékítélete. Akkor, és amíg a „szereplők” éltek, hatalmas viták dúltak körülötte éppúgy, mint napjainkban a közelmúlt történéseiről. Hosszasan éltek a nép tudatában nyilvánvaló hamisítások, tévedések. Görgeyből, a legkiválóbb hadvezérből így kreáltak árulót, másokat pedig szinte napjainkig a meg nem érdemelt dicsfénybe von a homályos és a manipulálható emlékezet.

Ez a könyv nem a „nagyokról” szól. Az egyszerű gyomai és endrődi emberek bátor, hősies helytállását mutatja be az 1848–49-es szabadságharc küzdelmeiben. A helytörténeti munkából megismerhetjük a szabadságharcban részt vevő gyomai és endrődi emberek neveit is. Miért fontos ez számunkra? Ezek az emberek, ezek a bátor hazafiak a mi ük- és szépapáink, a mi őseink voltak. Róluk és értük szólnak e könyv szerzőjének elismerő, méltó emléket állító sorai.

Identitás, identitástudat. Más nemzetek fiaival találkozva irigyen érzékelhetjük, mennyire azonosulnak történelmükkel. Büszkék rá, számon tartják, tartást ad nekik.

Nálunk a valóságshow-kon, szappanoperákon növekedett ifjú nemzedék – akiknek szüleibe a proletár internacionalizmus nem engedte beépülni a nemzettudatot – közönyösen ül a történelemórákon, amikor a jobbágyfelszabadításról, népképviseletről, a szabadságharc küzdelmeiről tanulunk. Pedig róluk, az ő közvetlen őseikről, azok életéről van szó.

Kedves fiatal Barátaim! Ti nem olajmilliárdosok, filmcsillagok, popénekesek leszármazottai vagytok. Ti sem lesztek azok. Még ha mindennapjaitokat, gondolataitokat, szobáitok falát beborítja is ez a talmi ragyogás. A Ti gyökereitek ebben a könyvben találhatók. Kedves Kurillák, Gácsik, Izsók, Kruchiók, Fekécsek, Timárok és Ti, Többiek! Keressétek ki neveiteket! Ha rászánjátok magatokat, még a plébániára vagy a lelkészi hivatalba is bemehettek, ahol az anyakönyvekből családfátokat összeállítva beazonosíthatjátok apai és anyai ősötöket, akik a hazáért és a szabadságért harcoltak, netán életüket is adták érte.

E könyv hiteles dokumentuma annak, hogy a gyomaiak és az endrődiek 1848–49-ben is kivették részüket az országos küzdelmekből, megélték, megszenvedték történelmünknek ezt az azóta sem felejthető, dicsőséges szakaszát.

Jó szívvel ajánlom a könyv elolvasását minden kedves földimnek, minden kedves érdeklődőnek.

Dr. Kovács Béla
a gyomaendrődi Kner Imre Gimnázium
és Szakközépiskola

igazgatója

 

 

Gyomaendrőd, 2005. március

 

Katalógus Ágoston Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849