SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

ÁGOSTON : Dévaványai önkéntesek és honvédek az 1848–49-es szabadságharcban (előszó)

 

Történelmünk Kr. u. 2 évezred elmúltával a huszadik század fordulóját ünnepeltük.

Ehhez a hosszú korszakhoz képest az 1848/49-es szabadságharcunk óta eltelt 150 év rövidnek tűnik, mégis ez az alig kétesztendős időtartam magyarságunk legfényesebb időszaka volt. Ennek emlékére írásbeli rögzítésével akarta ezen könyvünk szerzője szűkebb pátriánk, Dévaványának cselekvő részvételét dokumentálni.

Óriási értéket takar a könyv, mert már a hajdani kortársak ükunokái sem élnek, szájhagyományok sem léteznek, oklevelek, írásos emlékek megsemmisültek, egyre nehezebb valós dokumentumokat találni. A meglévő levéltári anyag felkutatása mindig nehezebb, a hozzáférhetőség sokszor korlátozott, kutatásuk időbeni, pénzügyi nehézségekbe ütközik.

A tanulmány dokumentumai, leírások, beszédrészletek, lajstromok, levelek, katonai felhívások, parancsok mind-mind eredeti levéltári anyagból származnak. Ezek felkutatása, megszerzése fáradságos utazások, komoly munka nélkül nem sikerült volna. Az egész könyvet átszövi a hagyománytisztelet, a szülőföld iránti hűséges szeretet.

Meg kell itt jegyeznünk, hogy a szerző nem Dévaványa szülötte, de több mint negyedszázada mindennapos munkája mellett községünk múltjának, történelmének felderítésén dolgozik.

A könyv méltó emléket állít a Dévaványa szabadságharcbeli önkénteseinek, nemzetőreinek, honvédeinek.

A mellékelt hosszú listák bizonyítják Dévaványa lakosságának részvételét a délvidéki, a bánsági, a felvidéki harcokban, s Budavár visszavételénél.

Névszerinti felsorolásban sikerült közölni a 13 „odamaradt”, életét a hazáért áldozó dévaványai hős nevét.

Ez a könyv méltó emléket állít a feledésre ítélt dévaványai lakosok nevének megőrzésére.

A könyv szerzőjének fáradtságos munkája nyomán a „nem minden halandó” klasszikus mondás a könyv legfőbb jellemzője:

NON OMNIS MORIAR

Dr. Pallaghy Sándorné

 

Katalógus Ágoston Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849