SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

ÁGOSTON : Lenkey huszárok (bevezető)

 

Petőfi Sándor Lenkei százada című verse és Nemeskürty István „Kik érted haltak szent Világszabadság!” című könyve keltette fel érdeklődésemet Lenkey János 1848-as honvéd tábornok és fivére, Lenkey Károly honvéd ezredes, a Tiszai Hadsereg hadosztályparancsnoka személye iránt. Talán még az a tény is, hogy a dédapámat Zádorfalvi Lenkey Pálnak hívták.

Hamarosan előbújt belőlem az oknyomozó újságírói énem, s éveken át tartó levéltári, könyvtári, családi kutatásba kezdtem. Így születtek meg ezek a tanulmányok, amelyek különböző folyóiratokban (Honismeret, Hevesi Szemle, Palócföld, Somogy, Napút stb.) láttak napvilágot. Ezekből és a Fiatal Művészek Klubja 1986-os drámapályázatán III. díjat nyert egyfelvonásosból állítottam össze e kötet anyagát, hogy emléket állítsak a szabadságharc e két, méltatlanul elfeledett főtisztjének.

Kik voltak a Lenkey fivérek, akik életüket is készek voltak feláldozni a magyar szabadság ügyéért? Valamiféle különleges testi és erkölcsi erővel megáldott személyek? Nem! Hús-vér, gyarló emberek, emberi erényekkel és gyengeségekkel, akik férfiként, katonaként kiállnak elveikért. Szeretnek, gyűlölnek, sebeket osztanak és kapnak, s ne adj' Isten, még téves döntéseket is hozhatnak. Tragédiájuk egy nemzet tragédiája, mely nemzedékeken át meghatározta a magyarság sorsát, s hazafiságuk máig példát mutat.

T. Ágoston László

 

Katalógus Ágoston Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849