SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

ANTAL – ZÉTÉNY : A magyar szabadságharc honvédorvosai (előszó)

 

Az 1848/49-es szabadságharc történetírói kevés figyelmet szenteltek a szabadságharcban résztvevő orvosoknak. Vajjon hányan szereztek tudomást arról, hogy mintegy ezer orvos harcolt a szabadságért, azzal az elszántsággal, mindentvállalással, ahogyan csak azok tudnak harcolni, akik tisztában vannak vele, hogy a zsarnokság, a kizsákmányolás számára nem érdemes épségben tartani az emberi testet.

Nem véletlen, hogy a természettudóst, a természettudományos gondolkodásban nevelt orvosokat, szinte hiánytalanul ott találjuk a szabadságért folytatott küzdelemben, akik az egyenlőség kivívását életmentő műtétnek tekintették s fegyverrel, vérrel harcoltak érte. Egészséges társadalmat akartak s nemcsak egyesek testi jólétét, s ezért saját életük sem volt nagy ár. Egyenlőséget akartak, ezért cserélték fel gyógyító eszközeiket harci eszközökkel.

Most, száz év multán emlékezzünk meg kegyelettel a szabadságharc orvos-vértanúiról s e könyvvel állítsunk sírjuk fölé örök emléket.

Mindaz megtalálható e lapokon, amit orvos-hőseinkről sikerült összeszedegetni. Úgy érzem, nem végeztünk hiábavaló munkát. Felvilágosodottságuk, helyesen értelmezett emberszeretetük, küzdelmük, sorsvállalásuk vezérlő példánk, iránymutatónk lesz. Multjuk akképen formálja jelenünket, hogy erőt és békét biztosító jövőt építhetünk belőle.

Dr. Ortutay Gyula

 

Katalógus Antal – Zétény Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849