SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

ASBÓTH Lajos emlékiratai (előszó)

 

Sokat irtak és beszéltek Görgei árulása felől, de azon tények, melyek azt tanusitják és bizonyitják, sehol sincsenek kellőleg érvényesitve; kötelességemnek tartom tehát ama mozzanatokat, melyek részint a közvetlen hadműködés körén kivül esnek, valamint azon miveleteket is, melyeket, mint Görgei parancsnoksága alatt a 2-dik hadtest vezérének végre kellett hajtanom, s a mennyiben ezek, végeredményeikben nyilvános honárulását bizonyitják, kiemelni, közelebbről felvilágositani, s ezennel a nyilvánosság elé bocsátani.

Mind a két esetben csak szemtanuként szólok, szigoru hűséggel ragaszkodván az igazsághoz, csupán azt bocsátom közre, a mit magam tapasztaltam és láttam, avagy a mit hiteles kutfőkből, t. i. szolgálati tudósitásokból meritettem.

Sokat elősorolhatnék még, a mit másoktól hallottam, de ettől tartózkodom, mert csak arról kezeskedhetünk, miről biztos tudomásunk van.

Idő folytán a tények legkisebb részletei is tisztán ki fognak tünni, melyek a lefolyt időszak legujabb szabadságharczában ezen árulásra és Magyarhon történelmére vonatkoznak; az idő minden dolgot megérlel, s a jog- és igazságnak végre győznie kell.

 

Katalógus Asbóth Lajos emlékiratai Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849