SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

BARTOS – GARBÓCI : Promontor és Tétény 1848–49-ben (előszó)

 

„Nincs olly bölcs a' világon, ki még igen sok hasznossal ne nevelhetné tudományit, mint viszont alig van olly tudatlan a' földkerekén, kitül egyet 's mást nem lehetne nagy haszonnal tanulni.” E mondattal nyitja Széchenyi István, „Hitel” című munkájának előszavát, s e mondat ad biztatást a szerzőknek is arra, hogy ezen könyvecskéjüket a Tisztelt Olvasó jóindulatába ajánlják.

A kötet témaválasztása nem véletlen, hiszen az 1848-49. évi magyar forradalom és szabadságharc története az, amely népünk körében ma is töretlenül él, aktuális üzeneteket hordozva oktat, nevel bennünket a függetlenség védelmére, a nemzeti egység megteremtésére, a cselekvő hazaszeretetre. Emléke előtt, a szerzők ezen munkájukkal kívánnak tisztelegni.

Az 1848–49. évi magyar forradalom és szabadságharc helyi eseményeinek feldolgozására korábban már történtek próbálkozások, melyek közül az első, gyűjteményes munkának Mihalik Sándor: „Budafok 1848 előtt és az 1848/49-iki szabadságharcban” című, 1929-ben megjelent könyvét tekinthetjük. Ezen korábbi munkák hiányosságai ösztönöztek bennünket arra, hogy céltudatosan e téma felé forduljunk.

Amit most az Olvasó a kezében tart, az nem más, mint másfél évtizednyi helytörténeti kutatás szerény eredménye. Szerény, ugyanis a feltárt ismeretek további, újabb és újabb megválaszolandó kérdéseket vetnek fel, amikre egyszer, majd jó lenne feleletet adni. Munkánk eddigi eredményeit most mégis, ezen a ponton lezárjuk és közreadjuk. Tesszük ezt azért, hogy a már megszerzett ismeretek mielőbb hasznosulhassanak, ugyanakkor bízunk abban is, talán másokat is ösztönözni fogunk további adalékok felkutatására.

Az egyes tanulmányok megírásánál törekedtünk a téma minél teljesebb körű feldolgozására, s lehetőleg kerültük a hivatásos történetírásból jól ismert tények és adatok hosszadalmas megismétlését. Ha erre esetenként mégis rákényszerültünk, azt csak az események jobb megérthetősége érdekében tettük. Külön a Tisztelt Olvasó figyelmébe ajánljuk a tétényi csatára vonatkozó tanulmányt, hiszen – hivatalos hadtörténeti feldolgozás és értékelés hiányában – ennek, a helytörténetünk szempontjából oly fontos eseménynek a rekonstruálása okozta a legnehezebb feladatot és egyben nyújtotta a legnagyobb élményt is.

Kérjük az Olvasót, a könyv tanulmányozása során vegye figyelembe, hogy e munkát nem hivatásos történészek írták, ezért a szerzők – Széchenyi István „Hitel” című munkájának végszavában leírtak közül – magukra nézve is felmentésként citálják: „Szándékom tiszta – mondásim azonban helyesek e, az más. Ezeket makacsul pártolni nem akarom; mert igen jól tudom: mi nehéz legjobb akarattal is jót alkotni, és az ahoz vezető módokat megfoghatólag előadni.”

E gondolatok jegyében tiszteltetik az Olvasót,

a Szerzők.

Katalógus Bartos – Garbóci Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849