SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki, hadügyi és nemzetőri iratai (fülszöveg)

 

Első felelős miniszterelnökük hivatalos iratait tartalmazza jelen kettős kötetünk. Mindenekelőtt a kormányelnöki minőségében keletkezett iratokat, illetve azokat a királyi leiratokat és nádori leveleket, amelyeket az elnökhöz vagy az egész kabinethez intéztek. Ugyancsak a miniszterelnöki hatáskörből erednek azok az iratok, amelyeket a minisztertársakhoz, továbbá a királyi biztosokhoz intézett Batthyány. Helyet kaptak kiadványunkban a minisztereknek és államtitkáraiknak az elnököz intézett válaszai, átiratai. Közreadjuk azokat a rendeleteket is, amelyeket a távollévő miniszterelnököt helyettesítő kollégái az ő nevében adtak ki. Végül helyt adtunk azoknak a miniszterelnököz továbbított fontosabb jelentéseknek, amelyeket a királyi biztosok, esetleg egyes helytartóságok vezetői terjesztettek föl.

Batthyány miniszterelnöki tevékenységének kevéssé ismert területe a nemzetőrség szervezése. Mivel az 1848:XXII. tc. értelmében létrehozandó nemzetőrség „első felállítását” a miniszterelnök magára vállalta, ennek ügyeit részben külön nemzetőri irodáján, részben az általa szervezett Országos Nemzetőrségi Haditanácson keresztül intézte. Így ennek a feladatkörnek iratait is közöljük.

Az 1848. esztendő sajátos intézménye a honvédség, amelynek toborzását csak a nemzetőrségi törvényre hivatkozva lehetett megkezdeni. Így születtek a tábori szolgálatra szánt önkéntesek, a mozgó (mobilis) nemzetőrök zászlóaljai. Ezek rövidesen a honvéd elnevezést kapták, s szervezésüket, felfegyverzésüket és tisztjeik kinevezését ugyancsak a Batthyány irányítása alatt álló haditanács intézte.

A Batthyány-kormány úgy kezdte meg működését, hogy az Itáliában ezrede élén harcoló Mészáros Lázár honvédelmi miniszter nem kapta meg a parancsot hivatalának elfoglalására. Így feladatkörét ideiglenesen Batthyány vállalta magára, s ezt a megbizatását 1848. április 16. és május 23. között, Mészáros hazatéréséig látta el. A kormány lemondása, illetve Batthyány újbóli hivatalvállalása után, szeptember 12-től a védelmi intézkedések egy része a miniszterelnök nevében került kibocsátásra. Természetesen közöljük a Batthyány tevékenységének ezen fontos szakaszát bemutató dokumentumokat is.

Első felelős miniszterelnökünk tevékenységének alaposabb megismerése érdekében kiadványunkba bevontunk egy eddig meglehetősen ehanyagolt forráscsoportot: a Miniszterelnöki Országos Ideiglenes Bizottmány iratait. A Bizottmány országos hatáskörrel a fővárosban működött. Jelentőségét az adja, hogy a kezdeti ellenállás után a régi rend közigazgatási szervei: a budai Helytartótanács és a Kamara is együttműködött vele, sőt erre kényszerült a budai katonai főhadparancsnokság is. A Bizottmány iratai így betekintést nyújtanak a minisztérium hivatalba lépését megelőző közel három hét – Batthyányra és leendő minisztertársaira háruló – kormányzati gondjaiba.

 

Katalógus Gróf BATTHYÁNY Lajos [...] iratai Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849