SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

BONA : Tábornokok és törzstisztek az 1848/49. évi szabadságharcban (előszó)

 

A Tábornokok és törzstisztek a szabadságharcban 1848–49 immár harmadik kiadását éri meg. Ismételt megjelentetését több szempont is indokolta, legfőképpen az, hogy mint igazi sikerkönyv rég eltűnt a boltokból, ugyanakkor a rendszerváltással örvendetesen fellendült a helytörténeti kutatás, és a határon túli magyarok körében is érezhetően megnőtt az érdeklődés közös múltunk iránt.

E mellett időközben napvilágot látott a szerző 1848/49-es honvéd tisztikarról szóló életrajzi trilógiájának másik két kötete, a Kossuth Lajos kapitányai (1988.), valamint a Hadnagyok és főhadnagyok az 1848/49. évi szabadságharcban (1998–1999.). Az azokhoz végzett levéltári kutatómunka során számos új adat került elő a törzstisztekre vonatkozóan és névsoruk is bővült.

Végül, az 1990-es években felnőtt egy új, fiatal történész generáció, melynek tagjai – Hermann Róbert, Csikány Tamás, Hajagos József, Kedves Gyula, Pelyach István és Zakar Péter – munkáikkal jelentősen gazdagították 1848/49 hadtörténelmi irodalmát. Az általuk feltárt anyagok több vonatkozásban kiegészítették a tábornokok és törzstisztek adatait is.

Így kézenfekvő lett, hogy a harmadik kiadás átdolgozott, bővített formában jelenjen meg. A változtatások elsősorban a honvédsereg tábornoki és törzstiszti karának összetételét tárgyaló második fejezetet, valamint a kötet életrajzi lexikon részét érintették.

A parancsnoki karról készített társadalmi, nemzetiségi összetételt bemutató statisztikák arányszámai lényegében nem módosultak, csupán az adatok köre vált teljesebbé, a felmérések pedig kiegészültek a vallási és az életkori megoszlást bemutató táblázatokkal.

Alapos bővítésen ment viszont keresztül a tábornokok és törzstisztek életrajzgyűjteménye, melynek tagolása is megváltozott: az első névsorba a 42 tábornok került, a másodikba a honvédsereg 1.085 törzstisztje – a kilépettek nevét mindkét névsorban dőlt betű jelezi –, míg a harmadik névsorba azt a 25 császári-királyi tisztet vettük fel, akik nem lettek ugyan a honvédsereg tagjai, de huzamosabb ideig jelentős szerepet játszottak annak szervezésében, illetve vezetésében.

A személyi adatok ezúttal a szülők és a feleség nevével, a nemesi előnévvel, valamint a vallási hovatartozás adatával egészültek ki, a tisztek tevékenysége pedig a korábbinál teljesebb tartalommal kerül bemutatásra. Végül az egyes szócikkek forrásait ezúttal nem összefoglaló módon, hanem konkrétan, személyekre lebontva adjuk meg.

 

Katalógus Bona : Tábornokok és törzstisztek... Tartalom nincs
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849