SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

BORUS : Dembinski fővezérsége és a kápolnai csata (fülszöveg)

 

A szerző a szakirodalom, a hazai levéltárak és a bécsi Kriegsarchiv magyar szabadságharcra vonatkozó anyagának felhasználásával, tudományos alapossággal és mégis érdekesen dolgozta fel a címben megjelölt témát.

A csata előzményeinek vizsgálatát az osztrák főerők 1848. decemberi támadásával kezdi és szinte teljes körképet nyújt a magyar forradalom katonai helyzetéről. Bemutatja Dembinski kinevezésének előzményeit és azt a feszült helyzetet, amelyben az új főparancsnok átvette a fősereg vezényletét. A haditervek és hadmozdulatok, a hadsereg és tisztikar, az Országos Honvédelmi Bizottmány szervező munkája és a csata napjainak részletes bemutatása segítségével plasztikusan bontakoznak ki az olvasó előtt 1849. február végének súlyos napjai. Az események sokoldalú elemzése világosan megmutatja, hogy miért végződött a kápolnai csata – az immár egyenlővé vált erők ellenére is – magyar visszavonulással, miért léptek fel Görgey és társai a fővezér ellen 1849. március 3-án, hogyan lett Görgey a legfontosabb magyar sereg fővezére?

Számos olyan eseményt, részletet, problémát tárgyal új megvilágitásban a mű, melyre az eddigi kutatás nem fordított gondot vagy tévesen értékelt. Ilyen például Dembinski elszigetelődésének kérdése, a Görgey-hadtestnél jelentkező „nyugtalanság” elemzése; Erbach kapitány elfogásának, Klapka és Görgey fővezér elleni megmozdulásba torkolló magatartásának bemutatása. Borus József munkája az 1848–49-ről szóló marxista hadtörténeti irodalom egyik legjelentősebb alkotása. Joggal tarthat számot a hadtörténeti műveket kedvelő és igénylő olvasók érdeklődésére.

 

Katalógus Borus : Dembinski fővezérsége... Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849