SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

DEMÉNY-DITTEL – SZÁVA : Érdekességek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetéből (előszó)

 

Ezen összeállítással „a forradalmak éve”, 1848 magyarországi eseményeiből és az azt követő szabadságharc küzdelmeiből idézünk érdekességeket.

A forradalmak 162 nap alatt, 1848. január 12-től július 22-ig söpörtek végig Európán: Párizs, Bécs, Berlin, Itália, Pest-Buda. Az utóbbi forradalom volt a legjelentősebb, melynek köszönhetően kibontakozott az a szabadságharc, mely megrengette a Habsburg Birodalom trónját. A magyar függetlenség kikiáltását és elszakadását nem sikerült elérni e szabadságharccal, de annak szelleme tovább hatott, és megszűnt a jobbágyság rendszere is. A forrdalom és szabadságharc heroikus küzdelmei során számos kiemelkedő személy bizonyította tehetségét és bátorságát. A következőkben reájuk emlékezve hajtjuk meg a kegyelet zászlaját. Többek között részletezzük a bodvaji vashámor 1848-as szerepét, írunk az 1849-es tavaszi hadjárat első győztes csatájának jelentőségéről, a vasút szerepéről a magyar forradalomban és szabadságharcban, a „Felső-Magyarországi Védsereg” tetteiről és az aradi vértanúkról. Itt említenénk meg, hogy a minden év október 6-án kegyelettel idézett tizenhárom aradi vértanún kívül még két vértanúról is szót kell ejtenünk. Báró Ormai /Auffenberg/ Norbert ezredest , Kossuth szárnysegédjét 1849. augusztus 22-én végezték ki kötél által, Aradon. Kazinczy Lajos ezredest /Kazinczy Ferenc és Török Zsófia fiát, hadtest parancsnokot/ pedig 1849. október 25-én végezték ki golyó által, szintén Aradon. Október 6-án Pesten végezték ki gróf Batthyány Lajos volt miniszterelnököt. Lenkey János tábornok megőrült és Aradon halt meg 1850. február 9-én, vizsgálati fogságban. Minden bizonnyal nem követünk el kegyeletsértést, ha a többi sok-sok honvéd mártírról most név szerint nem emlékezünk meg.

Az anyag összeállításához hasznos útmutatást és értékes segítséget kaptunk Dr. Bona Gábor hadtörténész ezredestől, Pádár Sándor történésztől, középiskolai tanártól és Gavlik Istvántól, a Kossuth Szövetség elnökétől, akiknek ezúton fejezzük ki köszönetünket.

Hatvan – Bécs, 2000. novembere

 

Katalógus Demény-Dittel – Száva Tartalom nincs
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849