SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

A dicsőség napjai (köszöntő)

 

Tisztelt Olvasó!

A név kötelez!

A szolnoki múzeum a legendás honvédtábornok, Damjanich János nevét viseli. Nem véletlenül! Az ő vezetésével itt, Szolnokon történt meg először az a csoda, hogy a fiatal honvédsereg elsöprő győzelmet aratott az akkori Európa egyik legerősebb haderejének katonáin!

E múzeumban, majd ezt követően a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeumban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban most javarészt magángyűjtemények szabadságharc kori anyaga mutatkozik be a múzeumi szakma és a nagyközönség előtt. Közöttük először látható Fenyvesi Csaba nagyszerű gyűjteménye. Tulajdonosa méltó utóda a magyar kultúra kallódó tárgyi emlékeit sokszor külföldről hazamentő régi gyűjtőknek.

A közel egy évtized alatt hatalmas kitartással és szeretettel végzett értékmentés varázslatos pillanatképe e kiállítás! Gyönyörködjünk hát együtt e varázslatban, ahogy saját múltunk szembenéz velünk, és megszólít minket! S ilyenkor mi, magyarok, vegyük elő azt a különös képességünket, hogy értő szemmel nézve történelmünk ritka emlékeit, szavak nélkül is beszélgetni tudunk velük!

E helyen szeretném megköszönni mindazoknak – mindenekelőtt dr. Horváth László megyei múzeumigazgató úrnak, dr. Demeter Zsófia megyei múzeumigazgató asszonynak, Mészáros Márta múzeumpedagógus asszonynak és Szathmáry István sajtóreferens úrnak – e kiállítás létrehozásának érdekében szívvel-lélekkel végzett munkáját.

Máday Norbert
gyűjtő

 

Katalógus A dicsőség napjai Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849