SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

DINYÉS : Ismeretlen 1848/49-es dokumentumok (ajánló)

 

Az Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület 1997-ben indította el Erdélyi Örmény Múzeum sorozatát annak érdekében, hogy múltunk feltárt kincseit megmentse, jelenünk történéseit megörökítse, közkinccsé tegye. Legyen az örmény-, vagy „csak” magyar vonatkozású. Hiszen a XVII. században Erdélybe betelepült örmény őseink magyar kultúrán nevelkedve magyarrá váltak, de örmény gyökereiket sohasem tagadták meg. Büszkék voltak s vagyunk arra, hogy magyar anyanyelvűként ápolhatjuk örmény gyökereinket s magyarságunkat egyszerre, színesítve ezzel magyar nemzetünk kultúráját.

E könyv is bizonysága annak, hogy elválaszthatatlan a két nép történelme. Mint ahogy nem lehet elválasztani a 13 aradi vértanút sem egymástól. Egyek voltak a magyar szabadságért való küzdelemben és egyek nemzeti tudatukban, függetlenül attól, hogy milyen nemzet fiai voltak, milyen gyökerekkel rendelkeztek.

Kiss Ernő altábornagy s Lázár Vilmos ezredes – két örmény gyökerű magyar – aradi vértanúinkon kívül is igen sok örmény vett részt az 1848/49-es magyar szabadságharcban. Ezért fontos számunkra minden olyan dokumentum feltárása, amely a teljességhez segít hozzá, megismerni a kort, a szándékokat, a tényeket.

Az Erdélybe befogadott, betelepült örmények végre hazát találtak maguknak 330 éve. Hálájukat nem csak tisztességes munkájuk, hanem vállalt új hazájuk iránti tetteik is bizonyítják, egészen a vértanúságig.

Példájuk, emlékük legyen örök!

2004. március 1. Dr. Issekutz Sarolta
elnök

 

Katalógus Dinyés Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849