SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

FARKAS : Én is csatáztam Zsolcánál (ajánló)

 

Vélemény
az Én is csatáztam Zsolcánál
című munkáról

Az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról eddig könyvtárnyi szak- és szépirodalom jelent meg. Tudományosan újat írni erről már csak váratlan, ismeretlen források felbukkanásával lehet.

Ha alapvetően újat nem, akkor mit lehet mégis írni e korról, ami az olvasó számára érdekes lehet?

Nem könnyű a válasz, mégis megadható. Helytörténeti ismeretek feldolgozásával feldúsítani a hivatásos történészek által megírt történelmet, és azt láttatni a tanulóifjúsággal. Ez a szándéka ezzel a dolgozattal Farkas Ferenc történelemtanár, helytörténetkutatónak, aki a szabadságharc egyik honvédjének, Sáfrány Mihálynak egyévnyi küzdelmét mutatja be, egyben azt is igazolva, hogy a dolgozat főszereplője a szabadságharc hőseinek egyike. A hős mindig lehet példakép, jelen esetben a hazafiságra nevelés példaképe.

Az egységesülő Európában is szükség van hazafiságra-nevelésre, így a magyarságtudat kialakítására is. Akinél ez nem sikerül, az nem fogja megtalálni helyét az európai népek nagy közösségében. E munka jó eszköze lehet a hazafiságra-nevelésnek, ugyanakkor felhívja a figyelmet a hősök tiszteletére, s magának Sáfrány Mihálynak is emléket állít. Példája követésre méltó.

Kiadását feltétlenül javaslom.

Szentendre, 2005. július 11.

Kóta István
nyugalmazott tüzér alezredes,
a katonai főiskola tanára

 

Katalógus Farkas Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849