SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Függetlenség és modern Magyarország 1848/49 (előszó)

 

Magyarország történetének sorsfordító eseményeire emlékezünk az évezred utolsó éveiben. A magyar művelődés, az államalapítás az európai civilizáció vágányára állította a magyar nemzetet. Nem kisebb jelentőségű az a polgári átalakulás sem, amely ismét hatalmas léptekkel hozta közelebb hazánkat a polgárosodó Nyugat értékeihez. Az 1848-as forradalom lángja felégette azt a hidat, amelyen a magyar társadalom a feudalizmus nyűgeitől megszabadulva a polgári értékrend világába lépett.

A Magyar Történészhallgatók Egyesülete hagyományaihoz híven és saját eszközeivel ennek a nevezetes történelmi időszaknak kívánt emléket állítani, amikor meghirdette a „Forradalom és modern Magyarország” című tudományos pályázatot. Célunk azonban nemcsak az emlékezés volt, hanem az is, hogy újabb tudományos eredményekkel gyarapítsuk a '48-as szakirodalmat. A pályázat két szekcióban folyt; a tárgyilagos értékelés érdekében különválasztottuk a politika- és társadalomtörténeti illetve a hadtörténeti műfajt. Köszönetünket ezúton tolmácsoljuk Csikány Tamásnak, Pelyach Istvánnak, Dobszay Tamásnak és Fónagy Zoltánnak, akik a pályázat nyilvános eredményhirdetése során rendkívül alapos és több szempontból megfogalmazott kritikákat alkottak, amelyek azonban a pályaműveknek nemcsak a fogyatékosságait, hanem erényeit sem rejtették véka alá, ezzel ösztönözve újabb eredményekre a pályázókat.

Kiadványunk azokat a tanulmányokat tartalmazza, amelyeket a bírálók publikációra alkalmasnak minősítettek. Nem kívánjuk azonban kedvét szegni a többi lelkes történésznek, hanem újabb és alaposabb kutatásokra buzdítjuk őket.

Budapest, 2000. április

A szerkesztők

 

Katalógus Függetlenség... Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849