SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

FÜLÖP : A szabadságharc hagyományőrző serege (ajánló)

 

„Ki vérrel derített hajnalt hazájára,
Feljegyzi a nemzet aranytáblájára,
S ki az igazságért harcol mindhalálig -
Holta után tüstént egy csillaggá válik.”
(Részlet Sárosi Gyula: A huszár című költeményéből)

A magyar huszárság több mint négy évszázados fennállása során teljesítette a Teremtő által reá kiszabott küldetését. Végigharcolta Európát, mintául szolgált más nemzetek lovasságának, hadseregének, követőkre akadt a világ minden táján. Küzdött, harcolt és verekedett a magyar szabadságért, megkérdőjelezhetetlen nemzeti jelképpé vált. Bár a huszárság felett eljárt az idő, mégsem beszélhetünk e csapatnem haláláról, hiszen hagyományőrző formában él tovább. Ma is ott van Európa hagyományőrző csataterein, ma is harccal él és ma is védi a hazát. A katonai köntösben jelentkező szellemi honvédelem egyik fontos oszlopa, kart karba öltve küzd gyalogos és tüzér magyar bajtársaival, valamint más nemzet soraiból származó harcostársaival egy olyan világban, amely immár önmaga megmaradásáért viaskodik.

Ez a könyv az elmúlt több mint harminc év magyar huszár-hagyományőrzőit, magyar gyalogsági és tüzérségi hagyományőrzőit, kisebb részben a magyar katonai hagyományőrzést segítő nem katonai hagyományőrzőket kívánja bemutatni, a könyv adta keretek lehetőségei között – arccal, névvel és képpel.

A magyar katonai hagyományőrzők kultúrát teremtettek. Azok is, akik úttörők voltak és vállalták a kezdeti nehézségeket, és azok is, akik továbbfejlesztve máig népszerűsítik ezt a magyar kulturális életben egyre jelentősebb szerepet betöltő műfajt. Ezért megérdemlik, hogy nevük fennmaradjon az utánuk jövőknek – ismeretnek, példának, kapaszkodónak és útmutatásnak.

Babucs Zoltán hadtörténész bajtársammal és Sebestyén János képzőművész barátommal ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik érdeklődnek a magyar katonai hagyományőrzés iránt, valamint akik szeretnének tenni valamit – a maguk lehetőségei szerint – hagyományainkért, műveltségünkért, honunkért és az európai civilizáció fennmaradásáért. Külön ajánlom ezt a könyvet elhunyt édesanyám emlékének, akinek támasza nélkül egészen biztosan nem zajlottak volna le azok a folyamatok, amelynek során ez a könyv megszülethetett.

FÜLÖP TIBOR ZOLTÁN

 

Katalógus Fülöp Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849