SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

„Ilyen tavasz csak egy volt életemben” (ajánló)

 

Négy jelentős és a közönség számára eddig ismeretlen, kiemelkedően gazdag és folyamatosan gyarapodó magángyűjtemény anyagát ismerhette meg a közönség új, izgalmas képet kapva az 1848–49-es szabadságharc legdicsőségesebb periódusáról, a tavaszi hadjáratról. A bemutatott fegyverek, tárgyak, dokumentumok, grafikák és festmények jó részének nem található meg párdarabja sem hazai, sem külföldi közgyűjteményekben, sőt sok esetben korábban még a szakemberek sem ismerték azokat. Az évforduló kapcsán így sok száz válogatott tárgy válhatott széles közönség előtt ismertté, emlékeztetve a hazai publikumot, hogy a nemzeti összefogás történelmünk egyik legválságosabb időszakában óriási sikereket hozott.

Ez egyúttal olyan új kezdeményezés is, amely reményeink szerint folytatódik: a magángyűjtők kincseit a legjelentősebb közgyűjtemények állítják ki, s ők ezt anyagi áldozatvállalással is segítik. Míg a Budapesti Történeti Múzeum a tavaszi hadjárat utolsó csatájának, Buda visszafoglalásának a helyszíne, a Magyar Nemzeti Múzeum némileg rendhagyó kiállítása a forradalom történetét, a dicsőséges tavaszi hadjárat előzményeit mutatja be.

Ezt a különleges és gazdag emlékanyagot tették még érdekesebbé a külföldről érkező tárgyak: a tarnówi múzeum körképének hatalmas vásznai, az Aradi Múzeum anyagából érkező, Budapesten először látható ereklyetárgyak: Görgei, Damjanich, Kiss Ernő pisztolykészlete, Kossuth fegyverként is használható sétabotja.

A fővárosi kiállítások mellett öt megyei múzeumban – a szolnoki Damjanich János Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, a székesfehérvári István Király Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum – be két útvonalon látható a további négy gyűjtő tárgyaival kibővített műtárgyanyag, s ez a kiállítás-sorozat méltó emléket állít a tavaszi hadjárat eseményeinek.

 

Katalógus Ilyen tavasz csak egy volt életemben Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849