SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

IMREH : Visszaemlékezés az 1848–49. évi szabadságharcra Erdélyben (fülszöveg)

 

Imreh Sándor erdélyi nyomdász volt a 19. század második felében. Marosvásárhelyen tanult, s 1848 tavaszán került Kolozsvárra, ahol hamarosan beállt a honvédseregbe. A szabadságharc leverése után besorozták a császári-királyi seregbe, s majd egy évtizedet Olaszországban szolgált. Hazatérte után folytatta nyomdász-mesterségét, Kolozsváron, illetve Pest-Budán dolgozott, végül Marosvásárhelyen a nagy hírű református kollégium nyomdájának bérlője lett, s fontos közéleti szerepet töltött be a város életében.

A Visszaemlékezés 1887-ben keletkezett, s majd negyven év távlatából beszéli el az egykor 18–19 éves fiatalember honvéd-élményeit. A szabadságharc erdélyi előzményeit ugyanúgy megismerhetjük az írásból, mint a hadjáratok és ütközetek eseményeit. Emlékeinek stílusát ifjúkori szemlélete határozta meg. A megszépítő évtizedek távlatából is átüt az egykori fiatal férfi élménye, az emberformáló 1848–49-es másfél év sajátos hangulata, az ott megtapasztalt bajtársiasság és hazaszeretet. Emlékei az egyszerű ember nyelvén szólalnak meg, s a szerző az események fő sodrától el-elkanyarodva, érdekfeszítően szól a történelmi kor hétköznapjairól, személyes története számos epizódjáról, lelkes pillanatairól.

*

A Nemzeti téka az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó közös sorozata. Folytatója kíván lenni Az Országos Széchényi Könyvtár Kiadványai, valamint Az Országos Széchényi Könyvtár Füzetei címmel megjelent sorozatoknak, továbbvíve mindazon értékeket, melyeket az elődnek tekintett sorozatok képviseltek. Olyan művelődéstörténeti, nyomda-, sajtó-, könyv- és könyvtártörténeti, illetve könyvtári és könyvtár-informatikai vonatkozású műveknek tékája, azaz tárolóhelye, melyek valamilyen módon kapcsolódnak nemzeti könyvtárunkhoz vagy annak gyűjtőköréhez. Tanulmányok, konferencia-előadások közrebocsátása mellett a nemzeti könyvtár vagy egyéb gyűjtemények hungarika vonatkozású anyagára támaszkodva készült egyedi bibliográfiák, katalógusok, repertóriumok számára is publikációs teret kíván nyújtani, segédleteket biztosítva ezáltal a magyar művelődéstörténet kutatásához.

Kötetünk Imreh Sándor, volt Mátyás-huszár visszaemlékezését közli az 1848–49-évi szabadságharc erdélyi eseményeiről. Az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárában őrzött anyagot Pászti László, a könyvtár munkatársa rendezte sajtó alá.

 

Katalógus Imreh : Visszaemlékezés... Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849