SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

A kaponyai ütközet = Kaponjska bitka (előszó)

 

Előszó a második bővített kiadáshoz

A szabadkai Városi Múzeum szakbizottságának megbeszélésén (ez év februárjában), felmerült egy kiadvány megjelentetésének szükségessége a közelgő 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére.

Javaslat született egy már korábban kiadott szöveggyűjtemény (melynek szerzői közt az intézmény munkatársai is szerepelnek) második bővített kiadására.

1999. március 6-án, e jelentős történelmi időszak 150. évfordulója alkalmából – Szabadka Község Önkormányzata által támogatott rendezvénysorozat keretében – a Városháza dísztermében egynapos hadtörténeti tanácskozásra került sor. Ennek szervezését a Városi Múzeum, a Bácsország-Vajdasági Honismereti Szemle szerkesztősége, valamint az önkormányzat viktimológiai (a háborús áldozatok felkutatását végző) bizottsága vállalta.

A szakmai összejövetelen elhangzott előadások szövegét A kaponyai ütközet – 1849 március 5. címmel (a Bácsország könyvek sorozat ötödik kötetként), a Grafoprodukt kiadó jelentette meg 2000 ben.

 

A hadtörténeti tanácskozást Ricz Péter régész a szabadkai Városi Múzeum főmunkatársa vezette. Köszöntőt Siflis Zoltán, Szabadka önkormányzatának művelődési főtanácsosa mondott. Ezt követően az alábbi sorrendben hangzottak el a beszámolók:

* Mirko Mitrovic magiszter (Újvidék): Problemi srpskog pokreta u prolece 1849. godine,
* dr. Bona Gábor (Budapest): Szabadkai honvédek a szabadságharcban,
* dr. Hegedűs Antal (Szabadka): Az olasz légió szerepe a vajdasági harcokban 1849-ben,
* G. Tóth Ilona (Szeged): Észak-Bácska és Szeged 1849 tavaszán,
* Mirko Grlica (Szabadka): Poraz kor bare Krivaje i carde Kaponje – Subotica i okolina u prolece 1849. godine u srpskim memoarima i stampi.

Ugyanezen a napon a Városháza előcsarnokában Bácska és Bánság 1848/49-ben címmel megnyílt a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség alkalmi kiállítása. Itt és ekkor hangzott el Mirko Grlicának, a szabadkai Városi Múzeum történészének előadása a Szabadkai szabadságharcos relikviák címmel.

Könyvünk első részében a tanácskozáson elhangzott beszámolókat a hangszalagra rögzítettek alapján közöljük. A leírtakat a szerzők többsége autorizálta. A második részben azokból a visszaemlékezésekből, feljegyzésekből és tanulmányokból adunk válogatást, amelyek elsősorban az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc délvidéki és Szabadka környéki eseményeit tárgyalják, valamint az 1849. március 5-i kaponyai ütközettel kapcsolatban láttak napvilágot korábban, vagy most jelennek meg először nyomtatásban. Itt adjuk közre Szabadka önkormányzatának 1999. évi és az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 150. évfordulója alkalmából megrendezett jubileumi rendezvényeinek teljes menetrendjét; dr. Hegedűs Antal történész emlékbeszédét, ami 1999. március 6-án hangzott el Szabadkán, a Zentai úti temetőben, Paganini olasz tüzérszázados sírjának a koszorúzásakor; Vass Géza történész tanulmányát, valamint a szabadkai zsidótemetőben elhangzott emlékbeszédét; az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról szóló irodalmat, melyet Berkes József, a budapesti Magyar Országos Levéltár szakmunkatársa válogatott és állított össze.

 

Katalógus A kaponyai ütközet = Kaponjska bitka Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849