SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

KATONA – RÁDAY : Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékhelyei III. (ajánló)

 

Harmadik, egyben a sorozatot záró 48-as emlékhelyek-kötetünket tartja kezében az olvasó. Utolsó oldalán helyénvaló a Madách-idézet: „Be van fejezve a nagy mű, igen. / A gép forog, az alkotó pihen.” A nyomdagépek még forognak, amikor ezeket a sorokat írom, és az egyik alkotó, Katona Tamás már pihen... Nélküle kellett befejeznünk a nagy munkát, amibe hajdan ketten belefogtunk.

Sokat dolgoztunk együtt, meg sokat vitatkoztunk is, egy ilyen pillanatot örökített meg a Magyar Távirati Iroda fotósa. A parlamenti folyosón beszélgettünk éppen, a rendszerváltás utáni első országgyűlés tagjaiként. Abban azonban soha nem volt köztünk vita, hogy az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc másfél esztendeje, elő- és utókora történelmünk talán legszebb, legszerethetőbb korszaka. Ez az, amit meg kell ismertetnünk és megszerettetnünk minél több emberrel. A Magyar Televízió műsorkészítő munkatársaként így meghívtam Tamást, hogy a 48-asok sírjai kapcsán meséljen arról a kamerák előtt, kire miért érdemes emlékeznünk. A nézőknek tetszett az adás, jöttek az újabb alkalmak, és végül egész műsorfolyam nőtte ki magát az első beszélgetésből, olyan sikerrel, hogy nem is értettük, miért kellett 14 év után leállítani a félévente sugárzott adás-sorozatot. A filmekből a Corvina Kiadó könysorozatot formált. 2013-ban jelent meg az első kötet, 2016-ban a második. A befejező, harmadik kötetben a korszak talán legfontosabb szereplőinek életét igyekszünk összefoglalva bemutatni, születési helyüktől a nyughelyükig, amelyet a honvédsírok – nem az összes, ez lehetetlen lenne – gazdag fényképes katalógusa követ. Önmagában is megáll a mű, de még szórakoztatóbb a másik kettővel összeolvasva. Ezt segítjük azzal is, hogy a végére illesztettük a három kötet egyesített helyszín- és névmutatóit.

Kérem, kérjük, forgassák haszonnal mindhárom könyvünket, szeressék és becsüljék 1848/49 hőseit, s kérem, hogy tartsák rendben, s ha éppen szükséges, segítsék felújítani az emléküket őrző helyszíneket.

Ráday Mihály

 

Katalógus Katona – Ráday Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849