SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Katonák, papok, polgárok 1848/49-ben (ismertető)

 

1848/1849 a magyar történelem azon korszaka, amelyről ugyan rengeteget írtak össze történészek, politikusok, katonák és publicisták, nagy tudósok és futóbolondok, ám amelynél a feltárandó kérdések és témák köre az idő múltával nem csökken, hanem egyre növekszik.

A Belvedere Meridionale Kiskönyvtár legújabb kötete is azt példázza, hogy 1849/49 története máig rengeteg érdekességet és feltárandó anyagot rejt magában, legyen szó akár az 1848 tavaszi helyi rendszerváltások történetéről, a szabadságharc hadlelkészeiről, a katolikus autonómiamozgalomról, a honvédsereg egyes alakulatainak, a szabadságharc hadeseményének vagy a magyarországi váraknak a történetéről.

1848/49 ugyan a magyar nemzeti mitológia része, de e két év valamennyi magyarországi nemzetiség és környékbeli nemzet tudatában meghatározó szerepet tölt be. Ezért is fontos a nemzetiségek együttműködésének és konfliktusainak olyan feltárása, amelyre a kötetben található tanulmányok tesznek kísérletet a magyarországi örmények és románok 1848/49-es szerepe, vagy az 1848. október 15-i szegedi és szőregi vérengzés kapcsán. 1848/49 a magyarországi polgárosodás és modernizációs folyamat fontos állomása, s mivel a történetírás ez utóbbi elemet ritkán hangsúlyozza, szükség van az olyan témák feldolgozására is, mint a magyar vasútügy.

Az itt közölt tanulmányok között vannak olyan érett és kevésbé kidolgozott munkák, olyanok, amelyek levéltári alapkutatások eredményeként születtek, s olyanok, amelyek az eddigi irodalmat foglalják össze. Közös azonban bennük az elfogulatlanság igénye, a friss szemlélet, s a felismerés: maradt még tennivaló e téren a 175. évfordulóra is.

 

Katalógus Katonák, papok, polgárok 1848/49-ben Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849