SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

KEDVES : A szabadságharc huszárai (előszó)

 

Az oly sok tragédiával, háborús vereséggel, pusztulással, országvesztéssel terhes magyar történelem egyik legfényesebb fejezete az 1848–49-es szabadságharc, még akkor is, ha közvetlenül ez is tragédiával végződött, hiszen a későbbi fejlődés alapja ez az elbukott, ámde dicsőn megvívott szabadságharc volt.

Egy nemzet, amely évszázados élet-halál küzdelmet kényszerült vívni megmaradásáért, európaiságáért, miközben kis híján elvérzett, a XIX. század első felére képessé vált megkísérelni a felzárkózást a fejlett Európához. Az 1848-as tavasz meghozta a lehetőséget, hogy az Európán végigsöprő forradalmakhoz kapcsolódva a magyar liberalizmus vezetésével a nemzet átalakítsa társadalmi és gazdasági rendjét. Ez a békésen induló, széles nemzeti összefogáson alapuló kísérlet, úgy tűnt, 1848 őszére lehetetlenné válik, mivel az Osztrák Birodalom vezetése a magyar érdekek ellenében képzelte el a modernizálást, s fegyveres harcot kényszerített az országra.

És az ország fegyvert ragadott, s ha nem volt, szerzett magának, ha azt sem lehetett, gyártott magának. Felállított, megszervezett, felszerelt, kiképzett és felfegyverzett magának egy hadsereget, amely képes volt állni a sarat Európa egyik legnagyobb haderejével szemben, állni mindaddig, míg egy még hatalmasabb hadsereg, az orosz cár hadereje tört az országra, s még hónapokig folytatta harcát reménytelen helyzetében is.

Kik voltak ezek a katonák, milyen volt a hadsereg, milyenek voltak ezek a fegyverek, hogyan használták őket? Ezekre a kérdésekre kísérel meg választ adni ez a könyv, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulóján. A kötetet – amely a Hadimúzeum Alapítvány MILITARIA HUNGARICA c. sorozatának nyitó kiadványa – terveink szerint az alábbiak követnék:

A szabadságharc gyalogsága
A honvéd tüzérség és a műszaki csapatok, hadseregellátás
A külhoni légiók és az önkéntes csapatok
A cs. k. hadsereg a szabadságharcban
Az orosz cári hadsereg 1849-ben Magyarországon

 

Katalógus KEDVES : A szabadságharc huszárai Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849