SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

KENYERES : 1848/49-es magyar szabadságharc tábornokainak, törzstisztjeinek sorsa, hőstettei és kitüntetései (ajánló)

 

A szerző önkéntes sorkatonaként a tábori tüzérségnél; hivatásos tiszthelyettesként, majd tisztként pedig a Légierő hadrendjébe tartozó MN 86. Vegyes Repülőosztály; MN 87. Szállítóhelikopter Ezred, majd a MN 59. Honi Vadászrepülő Ezred; MH 59. Szentgyörgyi Dezső Harcászati Repülőezredben szolgált. A hírös város repülőterén 25 éven át töltött be különböző szakbeosztásokat. Így érthető, hogy Kecskemét város katona- és repüléstörténetével kapcsolatban eddig hét könyvet jelentetett meg.

Kenyeres Dénes a II. világháború idején, 1942. szeptember 8-án született a Kecskeméthez közeli Szentkirálypusztán. Még nem volt egészen 18 éves, amikor önként jelentkezett a hadseregbe. Harminchét éves katonai pályafutása alatt Szolnokon, Cegléden, Budaörsön, Kecskeméten, Budapesten, Veszprémben, Szentkirályszabadján, s végül ismét a hírös város repülőterén szolgált. A beosztásaihoz szükséges tanfolyamokat és katonai iskolákat elvégezte. Majd 1986–1990. között a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián hadtápszakos levelező hallgatóként szerzett diplomát. A hatvanas években tiszthelyettesként dolgozott merevszárnyú repülőeszközökön (Li-2; IL-28 és Jak-12), futár- és közepes szállító-helikoptereken (Mi-1 és Mi-8). Érthető kötődése a repülő-és helikopter technikához, a gépeket repülő- és kiszolgáló, üzemben tartó állományhoz.

Az akadémián tanárai, oktatói biztatására kezdett foglalkozni írással, tudományos munkával és levéltári kutatással. Ezt követően – még a szolgálata idején – több hírlapban és katonai folyóiratban jelentek meg publikációi, tanulmányai. Eddig tizenhat könyve jelent meg katonai témában.

A szerző ebben a könyvében – amelyet kezében tart a kedves olvasó – az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc tábornokainak, törzstisztjeinek sorsát, hőstetteit és az azokért adományozott kitüntetéseket mutatja be.

 

Katalógus Kenyeres Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849