SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Komárom és Klapka György 1848/49-ben (előszó)

 

Az 1992-es évben volt Klapka György honvédtábornok halálának századik évfordulója. A személy akire ebben az évben emlékeztünk az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legjelesebb katonai vezetője, neve a nemzeti emlékezetben összeforrt Komárom városával, legnagyobb katonai sikerének helyszínével.

Az elmúlt évek politikai változásai lehetővé tették, hogy a Duna és a határ által elválasztott két Komárom között újra szorosabbá váljanak a kapcsolatok és így a Klapka tábornokról történő megemlékezésnek az a város szolgáljon helyszínül, mely legjobban kötődik emlékéhez.

Az 1992. április 26-án megtartott emlékülésnek kettős célja volt. Az elhangzott előadások egy része megpróbálta elhelyezni Komáromot a szabadságharc történetében, illetve ismertette Klapka és Komárom kapcsolatát. Az előadások másik csoportja Klapkának – ez a széles közönség előtt kevésbé ismert – a szabadságharc kezdeti időszakában, illetve a tavaszi hadjárat alatt folytatott tevékenységéről szólt.

Kötetünket kézbe véve az elhangzás sorrendjében ismerkedhet meg ezen előadásoknak az anyagával az olvasó, némileg bővített formában. Egyes előadóink ugyanis elhangzott előadásuk bővített, jegyzetekkel ellátott változatát bocsátották a szerkesztők rendelkezésére. A bőséges jegyzettel ellátott tanulmányok remélhetőleg a korszak iránt mélyebben érdeklődök számára is adnak hasznos információt.

Kötetünk a Kultsár István Alapítvány és Komárom város önkormányzata támogatásával készült.

 

Katalógus Komárom és Klapka György 1848/49-ben Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849