SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Komárom a szabadságharcban (előszó)

 

1992-ben döntött úgy Dél-Komárom Képviselő-testülete, hogy az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legdicsőségesebb helyi eseményének, Komárom felszabadításának a napját, (1849.) április 26-át Komárom Város Napjává nyilvánítja.

Még ebben az évben Észak-és Dél-Komárom Önkormányzata közösen megszervezte április 26-i kiindulóponttal a Komáromi Napok programsorozatot, amelynek fő célkitűzése a szabadságharc emlékezetének megőrzése, felelevenítése volt. A Komáromi Napok azóta a két Komárom és környéke meghatározó kulturális rendezvénye, amelyen minden korosztályú és érdeklődési körű ember megtalálja a neki tetsző programot.

Az első Komáromi Napok programsorozaton indította a két város útjára a szabadságharc témakörével, komáromi eseményivel foglalkozó Történész Konferenciát, amely töretlenül, immár 25. alkalommal az eseménysorozat része.

Az 1992. évi kezdés egybeesett Komárom hőse, Klapka György halálának 100. évfordulójával, így az első Komáromi Napok szabadságharcra vonatkozó programjai is Klapka György emlékét hivatottak megidézni, köztük az első Történész Konferencia, amely ily módon a „Komárom és Klapka György 1848/49-ben” címet viselte.

Az első konferencia az észak-komáromi Duna Menti Múzeum nagytermében volt, az előadók pedig Katona Tamás, Kecskés László, Szénássy Zoltán, Gráfel Lajos, Csikány Tamás, Hermann Róbert, Pelyach István, Hajagos József és Kedves Gyula voltak. A szervezésben, és a konferencia lebonyolításában Kiss Vendel volt a fő szervezők segítségére. Az előadók közül sajnos Katona Tamás egyetemi tanár, a dél-komáromi Kecskés László múzeumalapító helytörténész és az észak-komáromi Szénássy Zoltán tanár, helytörténész már nincs közöttünk, de időközben új előadók is színre léptek, így az eltelt két és fél évtized során kialakult a ma is aktív előadói gárda. Napjainkban Bona Gábor, Csikány Tamás, Hajagos József, Hermann Róbert, Kedves Gyula, Kemény Krisztián, Kiss Vendel, Pelyach István és Zakar Péter, a kor legjelesebb tudósai osztják meg velünk legújabb, a témához illő kutatási eredményeiket.

Az első Történész Konferencia Észak-Komáromban került megrendezésre, a Duna Menti Múzeum dísztermében, de volt az észak-komáromi Újvár felújított Lőporraktárában, a dél-komáromi Városháza dísztermében, az utóbbi időben pedig a dél-komáromi Monostori erőd Konferenciaterme ad neki otthont, a Komáromi Klapka György Múzeum szervezésében.

Az első konferencia előadásaiból azonos címmel 1994-ben megjelent egy kötet, majd 2003-ban „Magyarország legerősebb bástyája Komárom” címmel készült válogatáskötet az 1993 és 2001. közötti előadásokból, 2013-ban pedig a 20. konferencia (2011) előadásai kerültek kiadásra „Komárom ismeretlen csillagai” címmel. Jelen kötet ennek a „hagyománynak” a jegyében a 25. konferenciára, az elmúlt 10 év (2004-2014) előadásaiból ad egy rövid válogatást.

A szerkesztők

 

Katalógus Komárom a szabadságharcban Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849