SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

LAKATOS : „A dukai domb kopár töve” (ajánló)

 

„Csatáraink ekkor már a dukai domb kopár töve mellett elhaladtak és ama szőllők kerítő árokmélyedésébe vették volt be magokat, melyeken keresztül széles szekérút vezetett felénk, midőn egyszer csak onnan kiugrálni, hátrairamodni és csomókba tömörödni látjuk őket. Egy percz alatt vagy 47 ágyunknak torka ama szőllők széléhez közel ért porfölleg felé irányult...”

Rochlitz Kálmán naplója az 1849. évi július 15-i ütközetről

 

Az 1849. július 15–17-i második váci csata legalább annyira kötődik a Vác környéki településekhez, mint amennyire Vác városához. A közelben fekvő Csörög, Sződ, Vácduka és Váchartyán érintettségét egyaránt ki kell emelni, annál is inkább, mivel ezek a települések az első csatanap centrumát fogták közre.

Különösen jelentős a Csörög és Vácduka között húzódó Kígyóhegy szerepe az eseményekben, amely lakóhelyem története kapcsán, már jó ideje foglalkoztatott. Ezen izgalmas, változatos és némiképp vízválasztónak is tekinthető összecsapás bemutatása mellett igyekeztem kitérni Vácnak és környékének katonai szerepére is, amely döntően befolyásolta a különböző korszakokban Vác és vonzáskörzetének életét.

Ajánlom ezt a könyvet elsősorban a vácdukai helyi közösség figyelmébe, továbbá mindazon érdeklődő számára, akiket foglalkoztat a térség szerepe a szabadságharc történetében és persze ajánlom mindazoknak is, kiknek a leírtak ismeretlen újdonságot jelentenek.

A szerző

 

Katalógus Lakatos Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849