SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

MÁTÉ : Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza (előszó)

 

Az emberiség kultúr- és társadalomtörténetében fokmérő szerepet játszott és játszik az ősök tisztelete. Ennek legalapvetőbb formája a megemlékezés, mely érinthet egyént, kisebb közösséget és nemzetet egyaránt. Minél hosszabb egy társadalom életútja, annál fontosabb tagjai tudatának gondozása.

E gondozó feladatra vállalkozott Máté József megfelelve Garay János híres soraiban megfogalmazott intésnek: „Csak törpe nép felejthet ős nagyságot, Csak elfajult kor hős elődöket;”. Témája az 1848/49-es szabadságharc – ebben találta meg az „ős nagyságot” és „hős elődöket” – mely korszak kitüntetett szerepű nemzetünk történetében. Iskolában tanultuk, hogy Európa népeinek szimpátiája ellenére a kor diplomáciája és két nagyhatalom fegyveres ereje kellett a maroknyi magyarság haladás – és szabadságvágyának elfojtásához.

A nemzeti méretű eseményeket jobban ismerjük, de városunk akkori lakóinak szerepét a heroikus küzdelemben már kevésbé. E könyv méltó módon állít emléket e település neves és „névtelen” szülötteinek felsorolva neveiket, felvillantva az életútjukról tudhatót, megmutatva a hozzájuk köthető emlékhelyeket, felkutatva a még fellelhető sírjaikat.

A jelenben és a jövőben méltóbb módon tiszteleghetünk a hősök emléke előtt, hiszen közös múltunk könyvének újabb lapjai nyíltak meg előttünk.

Pécsváradi Antal

 

Katalógus Máté Tartalom nincs
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849