SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

NAGYBACZONI MOLNÁR : Erdővidék szabadságharcosa (ajánló)

2016 (2., jav. bőv. kiad.)

 

Száldobosi Borbáth László, a székelyföldi Erdővidék 1848-1849-beli tizennyolc századosának egyike. Viszont ezek sorából a kapitány több szempontból is kimagaslott.

Igazolásul elmondható, hogy Erdővidéken, egyedüliként szervezett – természetesen mások hathatós segítségével – önkéntes lovas szabadcsapatot, melynek legénysége teljesen e térség lakóiból tevődött össze és parancsnokával együtt a harc mezején mindenkor tisztességgel megállta helyét. Másfelől pedig, kizárólag ő volt olyan önálló századparancsnok, aki e minőségében kezdetektől a végső összeomlásig megmaradt eredeti beosztásában. És nem utolsósorban, a szabadságharc utáni szervezkedéseknek mindössze ő volt részese az Erdővidék adta egykori forradalmár századosok közül, akit méghozzá halálra, majd nagyon súlyos időtartamú sáncrabságra ítéltek. De Borbáth Lászlóból vált ugyanezen összeesküvés alatt, ismét egyetlen erdővidéki századosként, korábbi rangjának meghagyásával Erdővidék járásfőnöke is.

Életútja, mint sok más 1848-as társáé, a székely határőrség szabta keretekből indult. Ám a szabadságharc során, az átlagos tiszti feladatellátáson túlmutató csapatszervező és önállóan végzett parancsnoki tevékenysége révén, már kiemelkedett a többiek közül. Mi több, az újabb kihívást jelentő Várady-összeesküvésben helyi vezető szerepet töltve be, ismét élete kockáztatásával vállalta a megtorlás veszélyével járó rejtett küzdelmet – Magyarországért. Az összes sikertelenség ellenére, katonai helytállása, a kegyelem folytán sáncrabságra enyhült halálos ítélete – és ebből eredően fogságának viselése –, sokszorosan a tenni nem készek fölé emeli őt.

Könyvünk, Száldobosi Borbáth László kapitány e pilléreken nyugvó sorsvonulatát vázolja fel, eddig ismeretlen vonatkozások mellett, szövegközti képekkel, eredeti formában másolt forrásdokumentumokkal, hely- és névjegyzékkel, valamint leszármazási táblákkal kiegészülve.

 

Nagybaczoni Molnár Ferenc két évtizede kutatja Székelyföld, ezen belül elsősorban Erdővidék történetét. Rendelkezik az egyik legfontosabb történészi követelménnyel, a valóság megismerésének, és az elért eredmények torzítás nélküli nyilvánossá tételének igényével. Egyik célja, az ezzel szemben álló nézetek és elméletek visszaszorítása, vagy legalábbis érvényesülésük fékezése. Sokan nem szeretnék ha sikerrel járna, pedig az értelem diadalával mindenki nyerhetne valamit.

(Dr. S. A. nyomán)

 

Katalógus Nagybaczoni Molnár Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849