SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

NAGYBACZONI MOLNÁR : „Számítson a Haza teljes bizalommal ránk” (ajánló)

 

A személyes sorsok, különösen a közfeladatokat ellátóké, mindenképpen színesítik a történelem zajlásának nagy fordulatait, és az egymásra következő kisebb mozzanatok sorozatát, valamint az egyénekre le nem bontott száraz adatokat. A történelem nélkülük, ők a történelem nélkül, nem értelmezhetők. Egy valamirevaló pályakép, az adott személy jellemzőinek és szorosabb tevékenységének időrendi felsorolásával párhuzamosan, elengedhetetlen hogy tartalmazza a hozzá közvetlenül vagy közvetetten kapcsolható események és folyamatok, valamint az általános keretek legalább vázlatos leírását is.

A két kiváló szabadságharcos parancsnok, Márkosfalvi Szabó Ferdinánd alezredes és Károly őrnagy sorsának ecsetelése, szemléletesen példázza mindezt.

Könyvünk, a két törzstiszt életútjának kötöttebb ismertetésén túl, leírást ad az erdővidéki szabadcsapatszervezésről, a két „Tömösi” csatáról és azokban részt vevő csapatokról, az 1849. év június-augusztusában zajló székelyföldi harcokról, valamint Szabó Ferdinánd végső időszakbeli meghasonlásának, Gál Sándorral való szembefordulásának lehetséges okairól.

A Tömösi-szorosban lezajlott harcokról, előzményeiről és utórezgéseiről gazdag irodalom áll rendelkezésre, de részleteiben ezek mindegyike bőségesen hagy kívánnivalót maga után. Ez alkalommal, mind a folyamatok, mind az egyes fejlemények, továbbá helyenként a társadalmi arculat taglalását önálló tanulmánynak beillően elvégezvén, abban a hiszemben is bocsátjuk szemlére, hogy a vonatkozó tévelygések eloszlatásához egynémely adalékkal szolgálhatunk.

A Márkosfalvi Szabó testvérpár – különösen Ferdinánd – eddig sem volt elzárva a 48-as küzdelmek és hagyományok iránt érdeklődők előtt, de hosszabb terjedelmű bemutatás még nem látott róluk napvilágot. Könyvünkkel, amely a tudományosság kiemelt szem előtt tartása mellett az ismeretek terjesztését is szolgálja, ezen állapot megszüntetését is elő kívánjuk segíteni.

Jelen kötet terjedelmes képanyaggal, név- és forrásjegyzékkel, helynévmutatóval, továbbá szép számmal válogatott, nagyrészt betű-hű forrásdokumentummal egészül ki.

 

Katalógus Nagybaczoni Molnár Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849