SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

A nagysallói csata (előszó)

 

Nincs olyan ember, aki Nagysallón a főúton áthaladva, ne venné észre a parkban elhelyezkedő monumentális emlékoszlopot, amelyet 1876-ban emeltetett Bars vármegye közönsége az elesett hősök tiszteletére.

A gránitkőből készült obeliszk emlékeztet minket községünk történelmének egyik legfényesebb eseményére, arra az ütközetre, amely itt játszódott le 1849. április 19-én a császári osztrák és a Görgey vezette magyar seregek között.

Ez az emlékoszlop nemcsak emlékeztet, de visszavezet minket a múltba. Sokunkban gyakran felmerül a kérdés, mi és hogyan történhetett Nagysallóban és környékén április 19 én, 170 évvel ezelőtt.

Várakozás, feszültség, lovak nyerítése, dobpergés, fülsüketítő puskaropogás, füstfelhő, égő házak, a sebesültek jajszava, halálhörgés és csend, patakokban folyó vér és mindenütt holtak.

Végül a győzelem mámorító érzése, megkönnyebbülés, dicsőség ...

Dicsőség azoknak, akik vérükkel írták be Nagysallót az ország történelmébe. Ezen hősök nagysága, felelősségérzete, szabadságvágya példaértékű, hálára és tiszteletadásra kötelez minket, az utókort. Minden évben kegyelettel és csendes főhajtással emlékezünk meg a nagysallói hősökről.

Magáról az ütközetről már nagyon sok történelmi jellegű tanulmány, szakdolgozat, kiadvány, feljegyzés született, s tananyag a katonai akadémián is. Azonban minket, nagysallóiakat, elsősorban az ütközet „emberi” oldala érint, hisz évtizedekre meghatározta Nagysalló és lakói életét. Hatással van rá napjainkban is, ha akarjuk és hagyjuk.

Ezért tiszteletreméltó, hogy ennek a jelentős történelmi eseménynek a feldolgozását a nagysallói születésű Kicsindi Enikő vállalta magára, aki községünkről és annak életéről, múltjáról már több kiadványt is megjelentetett. Enikő az obeliszk közelében nőtt fel, iskolába menet minden nap elhaladt mellette, s mint a történelem iránt érdeklődőnek már akkor mást jelentett, másképp szólt hozzá.

A könyv visszavezet minket nemcsak 1849-be, de általa betekinthetünk a harcoló katonák életébe, akik szívügyüknek tartották a szabadság kivívását, akiknek még sokat jelentett az igazság, a becsület. Olyan értékeket képviseltek, amelyek jelentőségét mindannyiunk tudatosíthatja és átérezheti.

Alázattal és büszkeséggel emlékezzünk a nagysallói hősökre.

Kotora Marián
Nagysalló polgármestere

 

Katalógus A nagysallói csata Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849