SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

NEPOKOJCICKIJ : Az erdélyi hadjárat orosz szemmel (előszó)

 

Az orosz fegyverek erdélyi sikerei joggal keltették föl mindazoknak az érdeklődését, akik az utolsó háború menetét figyelemmel kísérték. Az V. gyalogoshadtest azon tisztjei, akiknek megadatott a szerencse, hogy az Erdélyben működő csapatoknál szolgáljanak, úgy érezték, megbocsáthatatlan mulasztást követnének el, ha Oroszország hadtörténetében fehér foltot hagyva a történtek leírásával nem fizetnék be a maguk, bár csekélyke, hozzájárulását az orosz hadtörténet nagy horderejű eseményekben gazdag kincstárába.

Az erdélyi háború történetének leírása önmagában is érdekes, mivel a hadtest ugyan a magyarországi hadjárat általános hadműveleti tervének megfelelően, de külön hadszíntéren működött, s a maga erejére, a maga eszközeire volt utalva.

Az erdélyi háború történetének leirása e munka második fejezetével kezdődik, azzal az időszakkal, amelyben az orosz csapatok Erdély területére lépve önállóan kezdtek operálni; az első fejezet azoknak a segélycsapatoknak a tevékenységéről szól, amelyeket még a háború kezdete előtt, 1849 elején küldtünk Nagyszeben és Brassó városának megsegítésére. Az ekkor történtek ugyan nincsenek közvetlen kapcsolatban az erdélyi háborúval, mégis helyet kaptak ebben a kötetben, mert röviddel a háború előtt zajlottak le, s mert ekkor ismertük meg azokat a városokat, amelyek a továbbiakban az események színteréül szolgáltak.

1851

 

Katalógus Nepokojcickij : Az erdélyi hadjárat Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849