SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

NYAKAS : Sillye Gábor kormánybiztos tevékenysége... (ajánlás)

 

Az a várospolitika, amelyet Hajdúböszörmény város vezetése a 90-es évtizedben megformált a maga számára világos és egyértelmű: a város szellemi – kulturális anyagi, gazdasági fejlesztése együtt, egymást segítve egyidejűleg lehet célravezető és eredményes. A erőfeszítés, amelyeket a város felvállal azért, hogy a mai Európa szerves részévé váljék az országgal együtt nem kevesebb, mint a remélt jövő és a vállalt múlt szerves egységének reprezentálása. A város és ország történelmi előzményekből épülve, nőtt azzá, amivé lett. S ehhez szervesen hozzátartozik, hogy a város, a táj, a térség múltjának tejesebb ismerete hozzájárul a jelen és jövő fontosabb megtervezéséhez.

A város szülötte, Sillye Gábor történelmi személyisége kiemelkedő politikai szervező munkássága méltán fontos része múlt és önismeretünknek.

A városról, társadalmáról, múltjáról teremtett és megőrzött értékeiről való megbízható tudás alapvetés. A város pedig számon tartja értékeit, jeles személyiségeit: tudósokat, művészeket, feltalálókat, várostervezőket, a politikai cselekvés kiemelkedő alakjait, a gazdasági termelőmunka jeleseit, a kollektív helytállás, az együttes erőfeszítés alkalmait, résztvevőit, cselekvőit.

A hosszú évek kutató munkájával mepalapozott, gondosan megírt tanulmány megjelentetésével az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulóján tisztelgünk a magyarság európai jelentőségű erőfeszítése előtt. Ahogy a forradalom és szabadságharcról egyre teljesebbé válik ismeretünk, résztvevőiről s meghatározó személyiségeiről – mind többet tudunk – úgy magasodnak mindinkább a nagy tettek jeles cselekedetek megvalósítói, áldozatai, hősei, vagy sikeres szerepvállalói.

Nyakas Miklós könyve úgy láttatja Sillye Gábor történelmi személyiségét, hogy fölmutatja a nemzet és benne a hajdúság erőfeszítését önmaga védelmében. A rendkívüli helyzet, rendkívüli tettekre sarkall közösséget és személyiséget egyaránt. Nem szebbnek, de fényesebbnek látjuk mindazokat, akik magukban is fényt hordoznak.

Hajdúböszörmény, 1999. november 03.

Dr. Lázár Imre
polgármester

 

Katalógus Nyakas : Sillye Gábor kormánybiztos tevékenysége... Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849