SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Saját kezébe, ott, ahol... (ajánlás)

 

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a forradalom és szabadságharc évfordulójára készülve, pár évvel ezelőtt kezdte el a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával közgyűjteményei 48-as anyagainak feldolgozását. E munka keretében került sor a Hadtörténelmi Levéltár gyűjteményes fondjának feldolgozására. Dr. Bőhm Jakab nyugdíjas főlevéltáros gondos és szakértő munkával a 74 levéltári csomóból 21 doboznyi iratanyagot válogatott ki, jegyzetelt, fordított és készített elő kiadásra. Örülünk, hogy anyagi lehetőségeink – párosulva a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Kollégiuma támogatásával – lehetővé tették e nagyméretű munka kiadását.

A kötet iratai a Hadtörténelmi Levéltár 1848–1849-es gyűjteményéből valók. Ez a fond nem nagy, de igen értékes, sok érdekességet tartalmaz, sokat kutatott, ezzel együtt mégis nagy részben feltáratlan. A gyűjteményből válogatott kiadvány forrásanyag a forradalom és a szabadságharc katonai eseményeinek, hadműveleteinek megismeréséhez. Ez különösen azért is izgalmas, mert lehetőség nyílik – az iratok osztrák és magyar eredetűek lévén – ugyanazon eseménynek mindkét oldalról történő vizsgálatára. A magyar származású iratok zömét az Országos Honvédelmi Bizottmány, a Hadügyminisztérium, a honvéd fővezérség, valamint a Országos Főhadparancsnokság iratai és természetesen Kossuth Lajos levelei, rendelkezései adják. Nagy számban vannak a különböző csapatokhoz és seregparancsnokokhoz írt parancsok, utasítások, illetve ezek válaszjelentései. Megtalálhatók benne a katonai egységek szervezetére, hadrendjére, elhelyezésére, valamint harci tevékenységére vonatkozó adatok. Nyomon követhetők a katonai közigazgatási rendeletek, a kormánybiztosok politikai, szervezési és ellátási intézkedései. Részletes leírások olvashatók mindkét fél jelentéseiben a szabadságharc nagy csatáiról, például a medgyesi, a kápolnai, a komáromi, a nagysallói csatáról, a cibakházi ütközetről stb.

A szabadságharc bukása után a magyar eredetű katonai iratok is az osztrák hatóságok kezébe kerültek, amelyeket azután a Kriegsarchivban helyeztek el. Az 1926-os badeni egyezmény alapján kerültek vissza Magyarországra, levéltárunk őrizetébe ezek az iratok. Ezenkívül az osztrák levéltártól a proveniencia elve alapján tartós kikölcsönzés révén megkaptuk a magyar szabadságharc katonai történetének feltárásához szükséges egyéb iratokat. Például: Akten der Insurgentenarmee unter Görgei, Klapka, Vetter, Perczel, Vécsey, Mészáros stb.

A Hadtörténelmi Levéltár bécsi kirendeltsége által hazaküldött iratmásolatok, a vásárolt és ajándékba kapott, valamint a Magyar Országos Levéltár által átadott iratok (például a Német Légió) egészítik ki a forradalom és szabadságharc katonai iratainak körét. A hadműveleti eseményeken túl információkat kaphatunk az iratok alapján például a bírósági és a hadifogolyügyekről, a felszerelési, a ruházati és a fegyverzeti ellátásról, a kémek működéséről, a hadsereg hangulatáról, a mezőhegyesi lótenyésztésről, a népi megmozdulásokról stb.

Ezt az iratanyagot egészíti ki a tizenkilenc hírlapból álló hírlapgyűjtemény, a számos korabeli parancskönyv és névkönyv. Az iratok legnagyobb része eredeti tisztázat és fogalmazvány.

A fentiekből kiviláglik, hogy a forráskiadványt egyaránt jól használhatják a szakemberek, a helytörténészek, a tanárok és a történelem iránt érdeklődő olvasók. A kötetben található iratmásolatok helyi kiállítások anyagául is szolgálhatnak. Örömömre szolgál, hogy a Hadtörténelmi Levéltár újólag indított kiadványsorozatának e kötetét ajánlhatom a tisztelt Olvasónak.

Budapest, 1998. február

dr. Korsós László dandártábornok
a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója

 

Katalógus Saját kezébe, ott, ahol... Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849