SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

SIROKAY : Mészáros Lázár tábornok (bevezetés)

 

Nemzetek lassu ütemü fejlődésében beálló változások gyökereiket mélyen eresztik a mult idők talajába; az ujnak feltünő intézmények lényegükben változatlan másai a közelmult idők kitermelt formáinak s csak a nagyobb fejlődési szakasz korábbi cezurájával összehasonlítva, állapítható meg az evolució utja, a beállott változás. Az átmenet, egyik tagból a másikba, láncszerüen kapcsolódik, az események és emberek természetes szüleményei a köröttük elterülő világnak. A gyakorlati szemlélő előtt nincs semmi ujság. Itt csak a történész világa vezet, ennek fényénél tapinthatók ki a nemzeti mult állomásai.

De, ha a nemzet összessége múltbeli tradicióit, mint avult ruhát, magáról egyszerre ledobni kényszerül, régi céljai helyére új vágyakat, új törekvéseket illeszt, mik egyszerre új intézményeket, új embereket és új állami életfelfogást kívánnak, miknek megvalósítását a boldog jövendő jeligéje alatt tomboló közvélemény sürgetve kívánja, — akkor a nemzet kizökkent lassú evoluciójának korábbi medréből s a forradalom terére lépett.

Kialakul egy ideiglenes, egészen uj helyzet. Forradalmi idők, forradalmi szellem köszöntenek be, amik az emberek sorából új elemeket kivánnak. Előkerülnek addig ismeretlen egyének, akik a régi időkben erejüket másod vagy harmad fokon érvényesitve, a nagyvilág előtt nem léteztek. Az új erők őket a szereplés szinpadára emelik s megnyilik cselekvésük előtt a viszonylagos korlátlan szabadság.

A múlt szemlélője most azonnal erős mozgalmat lát. Észreveszi, hogy egyes jellemek nem illenek bele az uj keretekbe, nem a forradalom lelkén születtek, viszont mások annak vértanui lesznek, némelyek pedig triumfálnak természetes halálukig.

A nemzet ezen kétes óráiban, ahol nemcsak két világ, hanem két fegyveres hatalom — a régi és uj — is áll egymással szemben, itt a vezető poziciókat betöltő egyének közvetlen személyi tulajdonai erősebb mértékben befolynak az ügy irányitásába, mint a lassu ütemü fejlődés idején. Következőleg tehát a rajtuk nyugovó felelősség sulya is nagyobb.

Éppen ezért cselekedeteik, sorsúk, minthogy közvetlenebbül megfogható bennük az emberi, közelebbről érintik a jelen emberek lelkét, mint a mult egyéb fázisainak szineit megadó alakok.

Mészáros Lázárt, a bácskai magyart is forradalmi idők szólitották elő. Az új magyar idők szelleme hivja haza a harmincöt évvel azelőtt távozott katonát, hogy mint élete nagyobb részét megjárt férfi, kezébe vegye az új idők egyik legfontosabb pontjának őrzését: az első magyar hadügyminiszterium vezetését.

 

Katalógus Sirokay Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849