SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

STOLEK : Gróf Vécsey Károly (előszó)

 

Jelige: Utókor! – legyünk mi különbek
a felejtőknél!

Egyetlen, a régi időkben kereső kutatás sem fejeződik be akkor, amikor a föllelt adatokat elrendezve, a nyilvánosság elé tárják. Új részletek kerülnek elő, ahogy a régen elhagyott aranybányában is lehet még elszórtan kincseket találni.

A tárgyak ugyan nem vesznek el, legfeljebb elkallódnak. Évek, évtizedek múlva is meg lehet találni őket, ha nagyon keresi az ember. De mintha kevesebb figyelem, gondoskodás jutna a szellemi emlékek, kincsek gyűjtésére, megmentésére. Pedig az ember nem él örökké. Napjai meg vannak számlálva. A nagy öregek egyre kevesebben vannak, egyre kevesebb dologra emlékeznek. Az emlékek pedig nem ruházhatók át végrendelettel. Óhatatlanul velünk pusztulnak, ha nem dobunk időben mentőövet nekik. Már Diderot (Didro) francia iró és bölcsész megmondta, hogy az elhanyagolt emlékezőképesség elvész. S ez egy egész nemzetre is igaz.

Ez a kiadás olyan pótmunka, mely új részletekkel gyarapitja az aprólékos forrásfeltáráson alapuló képet a Vécseyekről, főleg Károlyról. Életsorsok bomlanak ki a régen elfekvő irásokból, a kutatásokból. Szem előtt tartva azt, hogy a történelemmel való foglalkozásban egy a fontos: nem szabad félnünk az igazságtól. Viszont az is tény, hogy százszázalékos igazság épp úgy nincs, mint ahogy nincs százszázalékos alkohol!

Szükséges az újrakiadás azért is, hogy a Solton, a volt Vécsey kúriában megnyílt múzeumba látogatók némi tudnivalót is kapjanak a látottakhoz. Mert a "genius loci"– a hely szelleme, bizonyára meghatja, és arra ösztönzi őket, hogy hazavive ezt a füzetet, tovább éljen bennük az élmény, és az otthoniak figyelmét is fölkeltsék arra, hogy ha Soltra jönnek, érdemes megnézni a Vécsey kúriát.

Itt mondok hálás köszönetet mindazoknak, akik kedvesen és önzetlenül rendelkezésemre álltak, amikor összegyűjtöttem a történelmi anyagot e füzet megirásához.

Kérem fogadják szeretettel ezt a füzetet annak a megállapitásnak fényében: "helytörténelem nélkül nincs nemzeti történelem!"

 

Katalógus Stolek Tartalom nincs
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849