SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

SZABÓ : Negyvennyolcas emlékművek, honvédsírok Veszprém megyében (ajánlás)

 

Nagy öröm számomra, hogy a 2000. esztendő első könyvajánló sorait e műhöz adhatom.

A 2000. év pazarlóan gazdag az emlékező, felújító, megelevenítő rendezvényekben, eseményekben, kiadványokban. Szívet-lelket melengető érzés találkozni a jobbnál jobb ötletekkel, községi, városi, megyei és országos méretekben. Történelmünk valóban páratlan gazdagsággal ontja a lehetőségeket, hogy példát merítsünk belőlük, bőven válogathatunk az elmúlt 1000 év eseményeiből.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc azonban e gazdag kínálatnak a legértékesebbje, a mai magyaroknak történelmünkben a legjobban érthető és elfogadható időszaka. Jól mutatja azt, hogy a 150 éves évforduló – minden gyarló napi viaskodásunk ellenére sokakban a közös megemlékezés vágyát erősítette.

A könyv célja világos; a Veszprém megyei jövő sivár lenne a benne rejlő tudnivalók tárgyi és hazafiúi ismerete nélkül. Köszönöm H. Szabó Lajosnak fáradhatatlanságát és kitartását az anyag összegyűjtésében és kiadásában.

Tudom, hogy mindenki, aki forgatja e lapokat, örömét leli benne. Fontos azért, hogy örömét megossza majd szeretteivel, mert ez a könyv akkor tudja küldetését betölteni, ha minél többen olvassák.

Tegyünk érte!

KUTI CSABA
a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke

 

Katalógus Szabó Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849