SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

SZABÓ : Negyvennyolcas emlékművek, honvédsírok Pápán és környékén (ajánlás)

 

A hallgató, és sokszor elhallgattatott múltat nehéz szóra bírni. Különösképpen akkor, amikor kőbe zárkózottan várja felfedezését. Az 1848-as szabadságharcról hiteles tudosítást ad a történettudomány, s lelkesülésre buzdít az irodalom. De a hősöket megidéző kövekről nem tudunk igazán eleget.

H. Szabó Lajos: Negyvennyolcas emlékművek, honvédsírok Pápán és környékén című életrajzi, s fotó összeállításban szóra bírja a nagy idők emlékezetét őrző köveket. A megfaggatott múlt mozaikjaiból történeti egésszé formálódik a hiteles emlékezet. Az illusztratív, s érzelmeket ébresztő könyv nemcsak olvasásra érdemes, hanem hazaszeretet fakasztó tiszta forrás is.

Rendkívüli nagy munka, pontosság, s egyúttal a múlt iránti tisztelet jellemzi az alkotót, s művet, mellyel tisztes főhajtással állít igaz és szép emléket a pápai és környékbeli szabadságharcos vitézeknek. A szerző szeme még messzebb is tekint. Látókörébe véve a távolabb elpihenteket is.

A köveken alig fog az idő, s ha a bevésett sorokat vigyázzák a nemzedékek, korunk is szép üzenetet hagyhat utódaira. A mű nagy hozzájárulás ehhez a sorsvállaló kötelesség-teljesítéshez.

A szerző, az ajánló, s az olvasó is most közös szent ügybe fog, ha a történelmi emlékek ápolásával, s a nemzeti identitás folyamatosságának megerősítésével jövőt épít és példát mutat az utánunk következő nemzedékeknek.

 

Kövy Zsolt
főigazgató

 

Katalógus Szabó Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849