SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

SZABÓ : Somló környék részvétele az 1848/49. évi szabadságharcban (ajánlás)

 

Lakóhelyünk, szűkebb hazánk, a Somlókörnyék történelmének megismerése, a dicső múlt emlékeinek felkutatása az itt élő emberekben az utóbbi években belső paranccsá vált. A település és lakói tudják, hogy erkölcsi kötelességük megismerni lakóhelyük történetének minden mozzanatát, a jelentős személyiségek életét, mert csak így becsülhetik, s érthetik meg múltjukat, s állíthatják példaként azokat, akik közül sokan életüket adták ezért a földért.

H. Szabó Lajos az országosan is ismert helytörténeti kutató, ebben a könyvében történelmünk legdicsőbb korszakát, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc somlókörnyéki eseményeit örökíti meg több évtizedes kutatásának eredményeként dicséretes alapossággal és szakszerűséggel. Példás vizsgálatában hiteles írásokra, dokumentumokra, a településeken személyesen felkutatott emlékekre, tárgyakra, sírokra, fejfákra hivatkozik. Könyve megidézi az egykori nemzetőröket, honvédeket, a sokáig megaláztatásban élő – ahogy írja „névtelen félisteneket”, akik hűségesek voltak e földhöz, a hazához.

E kitűnő könyvvel a Somló környék irodalma tovább gazdagodott, s történelmünk e jeles korszaka válik mindannyiunk számára megismerhetővé.

Ajánlom ezért e könyvet minden Somló környéki település lakosának. Remélem, hogy az általános iskolában e kor történelemóráin tanulóink is megismerik a névtelen és nevükön ismert dicső őseiket.

Köszönet a szerzőnek, hogy felvállalta történelmünk e szeletének megidézését. Hiszem, hogy érzelmi és értelmi kötődést nyújt majd településünk 1848-as emlékeihez.

Azt hiszem, hogy minden könyv megjelenése – amely szűkebb hazánkról, otthonunkról szól – ünnep az itt élők számára. Ez a könyv különösen az.

Olvassák jogos büszkeséggel őseik dicső tetteit, hősi helytállásuk, hazafiságuk legyen példa mindennapi cselekedeteikben.

Devecser, 2003. október hava

Kovács Emil
a Devecseri Városi Könyvtár
igazgatója

 

Katalógus Szabó Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849