SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

A szent szabadság oltalmában (ajánlás)

 

Nemcsak a népeknek, de a könyveknek is megvan a maguk sorsa (Habent sua fata libelli) – tartja a latin közmondás, hát mégha ez a könyv egy nép történelmének olyan időszakáról szól, amelyben a siker és elbukás. a dicsőség és megaláztatás, az öröm vigassága és a gyász fájdalma egymás utáni gyors váltakozásban alakították ezt a sorsot. Olyan volt a tizenkilencedik század közepe nemzetünk történelmében, mint a mélytengeri kagyló élete, amikor vérben és kínban kiizzadja magából a léte értelmét jelentő drágagyöngyöt.

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc százötvenedik évfordulóját ünnepeltük, amikor Balázsi Dénes barátom egyik levelében felvetette azt a gondolatot, hogy nekünk, unitáriusoknak is össze kellene gyűjtenünk és egy kötetbe foglalnunk a szóbeli és írott formában található anyagokat, megörökíteni különböző helyeken szétszórt és a legtöbb esetben már elfeledve levő tárgyi emlékeinket. és nem utolsósorban emléket állítani azoknak a kiemelkedő személyiségeknek, akiknek életpéldája és hősi helytállása nemcsak nemzetünknek vált dicsőségére, de unitárius közösségünknek is. A gondolat megfogant, s a hívó szóra összeállt egy kis munkaközösség azokból, akiket lelkesített a vállalkozás öröme, és most írásaik itt találhatóak a kötetben.

A munkaközösség első találkozásakor kiosztottuk a feladatokat. illetve mindenki vállalta egy általa ismert és kedvelt témakör vagy tájegység felkutatását és feldolgozását. Ugyanis már az induláskor egyetértettünk abban, hogy a kutatásnak, és így a készülő kötetnek is, át kell fognia Erdély valamennyi régióját, ahol unitáriusok élnek. Az anyaggyűjtés rendjén többször is találkoztunk, tisztáztuk és egyeztettük a kutatás és gyűjtés szempontjait.

Sajnos, nem sikerült eredeti tervünket megvalósítanunk, nevezetesen azt, hogy a százötvenedeik évfordulón tisztelegjünk szabadságharcosaink emlékének. Ebben több tárgyi és alanyi természetű tényező is megakadályozott.

De mostanra elkészült a kötet, amellyel így a Magyar Millennium évében azt az ezerévet szeretnénk köszönteni, amelynek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő pontja, vízválasztója volt, s az azt követő százötven esztendő a jelenkori modern és demokratikus ország és az újból önmagára talált nemzet kiformálója volt.

Népünk s vele együtt egyházunk is, legnagyobb fiától a legkisebbig, nevét és tetteit az utókorra hagyó hősöktől a névtelen fejfák alatt vagy tömegsírokban pihenőkig, cselekvő résztvevője volt a forradalom és szabadságharc eseményeinek, s meghozott áldozatával hozzájárult jelenünk, s – hisszük – jövőnk kialakításához.

Kedves Olvasóink! Ez a könyv tisztelgés akar lenni a múlt előtt, de ennél is több, biztatás a jelen küzdelmeihez, s reménységet adó erőforrás jövőnk távlatához. Mert ha a ma nemzedékében a szabadságszeretetnek s nemzetünk iránti hűségnek ugyanaz az áldozatra kész lelke lobog, mint 48 hőseiében, akkor a nehézségek nem megfutamítanak, gyakran kilátástalan küzdelmünk nem tesz közömbössé, hanem helytállásra, hűségre és áldozatra buzdítanak, hogy méltónak és érdemesnek találtassunk jövendőnkre. Ezzel a hittel és reménységgel adjuk e könyvet az érdeklődök kezébe, s meggyőződésünk, sok szép élménnyel lesznek gazdagabbak.

Legyen ez a könyv lelkikenyér sokaknak asztalán, mert kell a táplálék ínséges időkben. Igen, a könyveknek is megvan a sorsuk. Isten áldása kísérje útján.

Kolozsvár, 2000. július 10.

DR. SZABÓ ÁRPÁD
unitárius püspök

 

Katalógus A szent szabadság oltalmában Tartalom nincs
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849