SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

SZEREMLEI : A Honvédelmi Bizottmány keletkezése és a forradalom kitörése 1848-ban (előszó)

 

A következő lapok Magyarország kormányának történetével foglalkoznak az 1848 . szeptember-deczemberi időszakról.

Vázolni igyekszenek röviden azt a nagyszerü válságot, melybe ekkor hazánk jutott, azt az igen érdekes átmeneti időszakot, midőn az ország állapota leginkább hasonlított a vegyi processushoz, melyben a testek anyaga szétbomlik, az alkatrészek határozottan kiválnak, az egész tömeget heves forrásba hozzák, a rokon elemek szorosan egyesülnek egymással, merőben átváltozott uj testek állanak elő, s felszinre vagy fenékre verődik a salak.

Aztán tüzetesen előadni törekszenek a „honvédelmi bizottmány” keletkezesét, mint a melyet ugy lehet tekinteni, mint ama nagyszerü vegybomlás egyik legnevezetesebb terményét, — s e czélból egész terjedelmük szerint felujitják az országgyülés ide vonatkozó tárgyalásait.

Ugy véljük, e tárgy melyet a forradalomról szóló s eddig megjelent müvek csak igen röviden, részben hiányosan sőt elferditve adtak elő, méltó arra, hogy különös vizsgálat alá vétessék, habár, a dolog természete szerint, nem képez is önmagában kerek egészet.

A „honvédelmi bizottmány” konczentrálása volt a nemzeti forradalom minden erejének, jellemének fény- és árnyoldalainak. E tetterős kormánytól senki sem vitathatja el, hogy szilárd és bátor volt. Férfias eltökéltséggel helyezte magát bele azon szerepbe, melyet nem keresett de elfogadott, azon tekintélynél fogva. mely közveszély idején a bátrakat környezi, kezébe vette a nemzet sorsát, kifejté bámulatosan rövid idő alatt annak erejét, s az általános zavart és rémületet később megnyugvássá, közbizalommá s diadalérzetté változtatta át.

Miután „forradalmat” emliténk, azokra való tekintetből, kik gáncsolni szeretnek, ezennel kinyilatkoztatjuk, hogy e szót mi ugy értjük, a hogy érteni kell. Értjük alatta t. i. a lázadás ellentétét, a nagy tömeg erőteljes óvását a kisebb rész s a hatalom tulkapásai ellen, a jog, igazság és haladás véres küzdelmét a jogtörlés és maradás ellenében, s egyszersmind kinyilatkoztatjuk, hogy ami 1848. és 1849-ki harczunkat is lényege és legbensőbb természete szerint ilyen forradalomnak tartjuk.

Irtam Zürichben, 1866. október 17-én.

 

Sz. S.

 

Katalógus Szeremlei Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849