SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

SZMRSKOVSZKY : Egy honvéd-köztüzér élete 1848/9-ben (előszó)

 

A hirlapokban többször olvastam azon óhajtást: „Bár az 1848/9-ki önvédelmi harczunkra vonatkozólag mentől több adat közöltetnék”. Ezen nézetben én is osztozom, s ez ösztönzött és bátorított arra, hogy honvéd-köztüzéri életemet leirjam, annyival is inkább: mivel ily oldalról — legalább tudtommal — igen kevés van sajtó útján történeti igazsággal közölve.

Ezen munkámban szorosan a valóban megtörtént tények leirásához ragaszkodom. Közlöm azt, mit saját magam láttam, hallottam, s tapasztaltam, miként éltem s éreztem, s mily szellem uralkodott köztünk. Nincs ezen munkámban teljességgel semmi valótlanság, még a legcsekélyebb párbeszédeknél is az eredetileg kimondott szavakat igyekszem alkalmazni. Elmélkedésemben akkori észjárásomat és érzelmemet hiven tolmácsolom. Gyenge tollam tehetetlen, hatásos költőiséggel s regényes kalandokkal a tisztelt olvasónak élvezetet nyujtani, de vigasztalásomra szolgál az, hogy a hiteles s lelkiismeretes történetirásnak megmarad a becse, habár az egész egyszerüséggel közöltetik is.

Talán némely tisztelt olvasónak nem nyerem ki tetszését azért, mert ezen munkámban nem csupán a dicsőités hizelgő szárnyán haladok, hanem tapasztalt hibáinkat is előadom, — erre nemcsak történetirói, hanem hazám iránti kötelességem is utal. Az életbeni tapasztalatom bizonyítja, hogy valamint egyes embernek, úgy egy nemzetnek is legnagyobb ártalmára vannak azok, kik azt vakon dicsőítik, tetteiket magasztalják s hibáikat elpalástolják. Csak az által történhet bár kinél, s bár mily tárgynál is javitás, ha a hibák kiismertetnek és felderíttetnek.

A szerző.

 

Katalógus Szmrskovszky Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849