SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

Tassi hősök az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban (bevezető)

 

Tisztelt Olvasó!

Ön most egy olyan kiadványt tart a kezében, melyet tassi lokálpatrióták szerkesztettek... Így kezdődött annak a könyvnek a bevezetője, melyet – a Tassi Helytörténeti Egyesület kiadványai sorozat első köteteként – Neszményiné Gubacsi Erzsébet és Neszményi György szerkesztett 2012-ben Darányi Ignác egykori földművelésügyi miniszterről. Most e sorozat második kötetét ajánlom szíves figyelmükbe, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tassi vonatkozásairól szól Csordás István tollából, és ugyancsak a Tassi Helytörténeti Egyesület kiadványaként jelenik meg.

Amikor 2010-ben huszonhárman megalakítottuk ezt az egyesületet, egyik fő célkitűzésünk volt, hogy a tassi értékeket, múltunk írásos és tárgyi emlékeit összegyűjtsük, és hozzáférhetővé tegyük azok számára, akiknek fontos településünk, nemzetünk múltja.

Községünk az elmúlt évszázadokban jóval nagyobb jelentőségű helység volt a jelenleginél, hiszen számos megyei és országos vezető élt itt, ami korábbi könyvünkből és ebből a kiadványból is kiderül. Ezért is érezzük fontosnak, hogy ezen személyeknek ilyen módon is emléket állítsunk.

Csordás Istvánnak ez a könyve azonban nemcsak az ismertebb emberekről szól, hanem azokról is – néven nevezetten –, akik a szabadságharcban egyszerű honvédként, nemzetőrként harcoltak a hazáért, akár az életüket is adva érte. Ez az ötvenhét név tiszteletet követel az utókortól, és sok tanulsággal is szolgál a jelennek. Ezek a hősök felekezeti hovatartozástól, jövedelmi viszonyoktól függetlenül egy célért küzdöttek, vállalták a veszélyt, a későbbi hátrányos megkülönböztetést is. Ez a cél a magyar szabadság, a magyar függetlenség volt.

De ez a könyv több annál, minthogy ezeknek a nagyszerű embereknek emléket állítson. Ennek a kiadványnak az elolvasásakor hű képet kaphatunk a XIX. századi Tassról, a helyi viszonyokról, a település életéről, az itt élők szokásairól. Az írott anyagot kitűnő térképekkel, illusztrációkkal, adatokkal, és az egyes források betűhű átvételével színesíti a szerző.

Ez a könyv egy nagyszerű korrajzot tár elénk, aminek segítségével jobban megismerhetjük településünket, és még inkább erősödhet bennünk az a lokálpatrióta szellem, ami igazán szükséges ahhoz, hogy az összetartozásérzését fokozzuk. Hogy erősíthessük ezt magunkban és azokban az embertársainkban, akiknek fontosak ezek az értékek, ezek a hagyományok.

Hogy erősíthessük azt a nemzettudatot, amelyet az elmúlt évtizedek nemzetköziséget sulykoló vagy globalista törekvései sem tudtak kiölni a tassiak nagy részéből, és amelyre országunk egészének is nagy szüksége lenne.

A nemzetté válásnál fontosabb feladatunk nincs most a XXI. század elején, amikor rendkívül sok, nehéz gazdasági és politikai kihívással kell szembenéznünk egyrészt a helyét kereső európai közösséggel kapcsolatosan, másrészt a világ vezető pénzügyi hatalmait illetően. 1848-ban megvolt ez a nemzeti egység, őseink, köztük a tassi hősök tettei bizonyságul szolgáltak erre. Ez a nemzeti egység, a közös akarat tette lehetővé, hogy a magyar nemzet megpróbálja kivívni szabadságát, függetlenségét.

Mint tudjuk, ez a harc a csatatéren – a nemzetközi túlerővel szemben a történelem folyamán nem először és nem utoljára – elbukott, ám a lelkekben, a magyarság tudatában fényes győzelmet aratott, és a XX. században is muníciót, politikai alapot és erkölcsi tőkét jelentett a függetlenségi törekvéseknek a szabadságért vívott harcok idején.

Köszönöm Csordás István barátunknak ezt a nagyon precíz, színvonalas kiadványt, melyet óriási kutatómunka előzött meg, és szeretettel ajánlom minden olvasónak.

Németh Gábor
Tass község polgármestere

 

Katalógus Tassi hősök... Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849