SZABADSÁGHARC 1848–1849

Vissza

THIM : Délmagyarország önvédelmi harca 1848–1849-ben (előszó)

 

A magyarországi szerbek történetét szándékozom megírni. Sokan talán meg fognak ütközni, hogy az 1848–49. önvédelmi harc eseményeit kezdem tárgyalni. De ennek is meg van az oka. Egyrészt szaktanulmányaim s anyagi helyezetem nem engedik, hogy hosszabb tanulmányútra induljak, de másrészt az ó-szláv és latin nyelvet eddig teljesen el nem sajátíthatván, kénytelen voltam a magyarországi szerbek, bevándorlásuktól egész 1848-ig terjedő történetének megírását jobb időkre halasztani.

Jelen könyv „Délmagyarország önvédelmi harca” című művem első kötetét képezi, s a szerb felkelés bács-bodroghmegyei és szerém-végvidéki eseményeit öleli fel, míg a második kötetben a bánsági eseményeket, Rajacsics összeköttetését az udvarral, a szerb sajtó-életet stb. fogom tárgyalni.

A szerbek legújabb történetét 1850–1867-ig egy külön kötetben bocsájtom közzé.

Forrásaim többfélék. A magyar, német, francia, szerb és horvát irodalom összes termékeit, közel 200 művet, folyóiratot stb. tanulmányoztam át, de megvallom, hogy negyedrészök sem eredeti, hanem jórészt kompiláció. Felhasználtam az országos, a nemzeti muzeumi, a bács-bodroghmegyei, a zombori és bajai levéltárak rendelkezésemre bocsájtott anyagát. A berlini, gráci és bécsi levéltárak alig nyujtottak valamit. A bécsi titkos levéltár könnyen felfogható okokból zárva maradt előttem. Szóbeli forrásaimnál főleg hitelességre törekedtem.

Művem megírásában támogattak: gr. Guyon Marianne úrhölgy, Aigner Abafi Lajos; Blagojevics, Grosschmid Gábor, Koasztantinovics Brankó, dr. Margalits Ede, dr. Molnár István Lajos. Pettkó Béla, Risztics János, Tamás Antal, Zomborcsevics György és Zsulyevics Demjén urak. Fogadják hálás köszönetemet. Nem mulaszthatom el Bittermann Nándor úrnak is őszinte köszönetemet kifejezni irántam tanosított nagy áldozatkészségéért, mely nélkül művem egyhamar nem jelenhetett volna meg.

Az események elvadásánál főleg pártatlanságra törekedtem. Hasznos munkát végeztem-e? — ítélje meg a hívatott kritika.
Chacun fait comme il l' entend.

Thim József.

 

Katalógus Thim Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza 1848-1849