Átfogó hadtörténeti munkák – könyvek

Ad acta 1997 (előszó)

 

A Hadtörténelmi Levéltár a közeljövőben – 1998 novemberében – ünnepli megalakulásának 80. évfordulóját. Külön öröm számunkra, hogy mostanra adódott lehetőségünk elődeink hajdani kezdeményezését felfrissíteni és folytatni, nevezetesen: önálló kiadványokkal megjelenni a hadtörténelem iránt érdeklődő tisztelt Olvasó előtt.

Kiadványaink témája, alapja természetszerűleg a levéltárban folyó tudományos munka. Az elmúlt évtizedékben hatalmas szellemi érték halmozódott fel, amely a levéltár irategyütteseinek, fondjainak rendezése, tudományos feldolgozása során keletkezett. Szándékaink szerint a forráskiadványok mellett a levéltári segédleteket is megjelentetjük, így az egyes irategyüttesekről készített ismertetések a magyar hadtörténelem írásos forrásai iránt érdeklődők szélesebb köréhez juthatnak el.

E kis ismertető füzetünkkel egy időben már kiadásra készítjük elő annotált fond- és állagjegyzékünket. Emellett az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 150. évfordulójára forráskiadványt jelentetünk meg az őrizetünkben lévő katonai iratokból.

Tehetjük mindezt annak eredményeképpen – ugyancsak a régi korok hagyományai nyomán –, hogy ma is vannak olyan mecénások, akik pártolják a tudományt, s tehetnek – és tesznek is – érte. Publikációs tevékenységünk újraindítását az OTP Bank Rt. anyagi támogatása segítette elő. További kiadványaink megjelentetéséhez a Nemzeti Kulturális Alap biztosította – pályázat útján – a szükséges pénzforrást. Intézményünk, amelynek szervezeti keretei között önálló igazgatóságként dolgozunk, szintén támogatja – anyagilag is – kezdeményezésünket. Köszönjük!

Reméljük, kiadványaink hasznos olvasmányul szolgálnak a múltunk iránt érdeklődők számára.

Budapest, 1997. november

Dr. Szijj Jolán

 

Katalógus Ad acta 1997 Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza Könyvek Vissza Átfogó művek