Átfogó hadtörténeti munkák – könyvek

Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig (fülszöveg)

 

A „Magyarország várainak topográfiája” sorozat harmadik kötete, a mai Fejér megye erősségeit veszi sorra az őskortól a kuruc korig. A kötet a korábbi megyéknél, Hevesnél és Borsod-Abaúj-Zemplénnél már alkalmazott elvek szerint kívánja bemutatni Fejér megye várait is.

Ugyanakkor az előző két kötethez képest számos változást figyelhet meg a kedves Olvasó, ha végiglapozza a könyvet. Amíg a két északkeleti megye várairól már korábban is jelentek meg közlemények az egyes helyi kiadványokban, addig Fejér megye esetében számos, eddig sehol sem közzétett várat mutatnak be a szerzők. Természetesen a korábban már ismert helyszínekről is sok új kutatási eredmény kerül most a nagyközönség elé. A legjelentősebb változás azonban az, hogy az eddig vizsgált őskori, középkori és korai újkori erősségek mellett egy további korszak, a római kor változatos, a többitől teljesen elütő erődítései is megtalálhatóak a kötetben.

A könyv egyszerre ajánlható a szakembereknek, az érdeklődő laikusoknak és a lokálpatriótáknak, hogy belőle megismerhessék az egyes objektumok elhelyezkedését, terepi jellemzőit, a kutatás eddigi eredményeit és a legfrissebb irodalmát is. A teljes forrásanyag összegyűjtése azonban itt sem szerepelt a szerzők célkitűzései között, de bármilyen további munka alapjai lehetnek az egyes erőségekre vonatkozó szócikkek.

A felmérések között légifotókat is talál az Olvasó, ezek a római kori őrtornyoknál felmérés értékűnek számítanak. A kötet teljes terjedelmében színes, így a szövegek közti térképek is jobban értelmezhetőek. A könyvet záró légi felvételek végül egyfajta étvágygerjesztőnek is tekinthetőek, hogy az Olvasó személyesen is felkeresse a bemutatott megyei erődítéseket.

 

Katalógus Fejér megye várai az őskortól a kuruc korig Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza Könyvek Vissza Átfogó művek