Átfogó hadtörténeti munkák – könyvek

LÉVAI – PUSKÁS : Kettős könyv (köszöntő)

 

Kétezerre perdültek a naptár öreg lapjai. A sors különös akaratából éppen a mi nemzedékünk érte meg a század- és ezredfordulót. Ez alkalomból külön is köszöntjük a Tisztelt Olvasót! De nézzünk most egy kicsit a hátunk mögé, milyen dolgokat műveltek dédapáink, nagyapáink és apáink? Nagy elődeink most bizonyára gyanakvóan néznek ránk haló poraikból, és azt kérdezik: – Valóban elmondjuk azt a valóságot, melyről évtizedekig nem volt szabad beszélni? – Mert népünk és szegény Hazánk történelméről egy hamis tükörből kaphattunk képet, és idegenek kívánsága szerint emlékezhettünk.

De ha elvégezzük a számadást, elrettenünk. Micsoda évszázad volt ez a huszadik, Tisztelt Olvasónk? Micsoda kegyetlen éveket hagytunk magunk mögött? Háborúk, forradalmak, Trianon, diktatúrák, kitelepítések, népirtás és holocaust. Felsorolni is sok, olvasni is rossz, hát még átélni e borzalmakat!

Ebben a könyvünkben, mely a Kaposvári történetek negyedik kötete, történelmünk háborús éveit mutatjuk be a történelmi események sajátságos kaposvári tükrében. Azt szeretnénk, hogy e katonás évekről valóságos képet kapjon az utókor, azokról az évekről, melyeknek az írás egyik szerzője maga is részese volt.

Könyvünk kettős könyv. Ha megfordítjuk, akkor a százharmincegy évig tartó török világ kaposvári eseményeiről kaphatunk tájékoztatást. Ezzel is adósságot törlesztünk, hiszen – tudomásunk szerint – erről a korról mindent átfogó népszerű leírás még nem született.

Mint eddig, most is az a törekvés vezetett bennünket, hogy az irónia eszközeit is felhasználva elfogadhatóbbá tegyük a háborús évek töténéseit, még akkor is, ha ezek az írások fájdalmat, rettenetet és szomorúságot sugallnak.

Fel kellene oldani e feszültséget. Talán sikerül!

Kaposvár, 2001 decemberében

Szeretettel üdvözöljük olvasóinkat:
A Szerzők
és a Kaposvári Városszépítő Egyesület

 

Katalógus Lévai – Puskás Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza Könyvek Vissza Átfogó művek