Kronologikus hadtörténet 3 – Újkor 1900-ig – Könyvek

TÓTH : A mezőkeresztesi csata és a tizenöt éves háború (ajánló)

 

Tóth Sándor László 1954-ben született Szegeden. A József Attila Tudományegyetemen 1977-ben történelem–angol, 1980-ban latin szakos tanári diplomát szerzett. 1994-ben elnyerte a történettudomány kandidátusa fokozatot. Történeti kutatásai kiterjednek a 9–10. századi magyar őstörténetre és a 16–17. századi magyar történelemre. Eddig mintegy száz publikációja jelent meg, közöttük a Levediától a Kárpát-medencéig, s a II. Lajos című könyvek.

E kötet a 16. század végének egyetemes történeti jelentőségű eseményét, a tizenöt éves háborút (1593–1606) mutatja be, amely az Oszmán és a Habsburg Birodalom között folyt Magyarország területén. Az évente megújuló háborúban a török had elfoglalta Egert, Kanizsát, néhány évre Győrt is megszerezte, míg a Habsburg-csapatok visszafoglalták Esztergomot, Budát pedig többször ostromolták.

A szerző elemzi a hadjáratokat, vizsgálja a nagyobb várostromokat és csatákat. Külön fejezet foglalkozik a háború legnagyobb, fordulatokban gazdag csatájával, a mezőkeresztesivel (1596. október 22-26.), amelynek során az oszmán had „pürroszi” győzelmet aratott a szövetséges sereg felett.

A kötet Erdély kapcsán kitér a politikai eseményekre is. A zsitvatoroki békével lezáruló háború pusztulást hozott Magyarországra, s bár a török fél könyvelhetett el több sikert, egyik fél sem nyert. Maradt a három felé szabdalt ország.

 

Katalógus Tóth Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza Könyvek Vissza Újkor 1900-ig