Kronologikus hadtörténet 4 – Újkor 1900-tól – Könyvek

TORMA – WAGNER : Homokvihar Bagdadban (ajánló)

 

A történettudomány és a szépirodalom határán egyensúlyozó műben eltérő nézőpontokból, de mégis szerves egységben mutatják be a szerzők az 1991 és 2011 közötti magyar részvételt az iraki válságkezelésben.

Torma Béla az ENSZ katonai megfigyelőjeként szerzett mélyreható ismereteket a térségben, saját maga tapasztalhatta meg a valóságnak egy szeletét. Az iraki kultúrán keresztül és az ott élő emberek közvetítésében ismerte meg a Szaddám-rendszer mindennapjait és a válság kezelése érdekében az ENSZ és az USA által kifejtett erőfeszítéseket.

Wagner Péter a hivatalos dokumentációk, kutatások és statisztikai elemzések tanulmányozása révén vált a terület ismert hazai szakértőjévé.

A könyv az irak–iráni háború végétől az amerikai fegyveres erők kivonulásáig mutatja be a térség politikai, hatalmi és gazdasági konfliktusait, melyek igazi áldozata az iraki nép volt. Az összetett folyamatok rengetegében a kötet iránymutatást nyújthat, hogy – miként a szerző, Torma Béla írja – „a fehér és fekete között felfedezzük a szürkét, netán a feketét se lássuk olyan sötétnek, vagy a hivatalos fehéret sem patyolattisztának”.

Zrínyi Kiadó

 

Katalógus Torma – Wagner Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

 


>> Hadtörténeti Gyűjtemény >> Könyvek >> KR4