I. VILÁGHÁBORÚS KÖNYVEK

SZABÓ : A nagy temető (ajánló)

Szabó László hadtörténész új ismeretterjesztő műve az első világháború kezdeti eseményeinek forgatagában Galícia harcmezőire, Przemysl védőrendszerének erődeibe, a Kárpátok hegyei közé kalauzolja el az olvasót.

1914 nyarán és őszén az akkori Magyarország lakosai szeretteikért aggódó félelemmel várták a keleti hadszíntér híreit, ahol az osztrák–magyar hadsereg fő erői elkeseredett küzdelemben csaptak össze az orosz cár katonáival, és magyar katonák tömegei véreztek el idegen érdekekért.

A háború csakhamar egy lengyel város nevét tette ismertté. Przemysl neve összeforrott a reménytelenséggel, az éhezéssel, az emberi szenvedések kálváriájával. A könyv nyomon követi a körülzárt osztrák–magyar csapatok küzdelmét az éhséggel, a fagyos téllel, a körülzáró cári erők vasgyűrűjével.

Miért kellett katonák tízezreit feláldozni, Przemysl védőit fagy- és éhhalálra kárhoztatni? A szerző az okokat keresve felvázolja a diplomáciatörténeti hátteret, a bécsi és pétervári politikai és katonai célokat, döntéseket, majd tanúi lehetünk a keleti hadszíntér nagy csatáinak, a Krasnik, Komarów, Lemberg, Limanowa, a Kárpátok és a Przemysl körül dúló harcoknak.

 

Katalógus Szabó Tartalom
KATALÓGUS TARTALOM

Vissza Hadtörténeti Gyűjtemény Vissza Első világháború Vissza Könyvek