JODL LEVELE 1941. OKTÓBER 7-ÉN

Titkos katonai ügy

A Führer Főhadiszállása, 41. 10. 7.

A Fegyveres Erők Főparancsnoksága

No. 44. 1675/41. sz. biz. a vezérkari főnök irodája. (L/1. hadm. oszt.)

 
Titkos!
14 példány
 
Csak tiszt kezébe!
2. példány

 

A HADSEREGEK FŐPARANCSNOKÁNAK (hadműveleti oszt.)

A Führer újból úgy döntött, hogy Leningrád, majd később Moszkva kapitulálását nem szabad elfogadni, még abban az esetben sem, ha az ellenség felajánlaná.

Ennek az intézkedésnek a helyessége az egész világ számára érthető. Ha Kievben az időzített aknák robbanása nagy veszélyt jelentett csapatainkra nézve, annál fokozottabb mértékben kell számolni azzal Moszkvában és Leningrádban. Arról, hogy Leningrád alá van aknázva és az utolsó emberig fog védekezni, maga az orosz rádió adott hírt.

Nagy járványveszéllyel is számolni kell. Ezért egyetlen német katonának sem szabad belépnie ebbe a városba. Aki vonalainkkal szemben elhagyja a várost, tűzzel kell visszakergetni.

A nem ellenőrzött kisebb átjárókat, amelyek lehetővé teszik, hogy a lakosok egyenként evakuálhassanak Oroszország belső körzeteibe, csak üdvözölni kell. A többi városokkal kapcsolatban is be kell tartani azt a szabályt, hogy elfoglalásuk előtt tüzérségi tűzzel és légitámadásokkal földig le kell rombolni őket, és a lakosságot menekülésre kell kényszeríteni.

A káosz annál nagyobb lesz Oroszországban, a megszállt keleti területek igazgatása és kiaknázása pedig annál könnyebb, minél nagyobb számban menekülnek Oroszország belső területei felé szovjet Oroszország városainak lakói.

A Führernek ezt az akaratát tudtára kell adni minden parancsnoknak.

A Fegyveres Erők Főparancsnoksága vezérkari főnökének megbízásából
Jodl

 

 

Nürnbergi per : C-123

 

Forrás : Pavlov, 28-29. p. ill. Procés..., T. XXXIV., 425-427. p.


Vissza Hadtörténeti Gyûjtemény Vissza Második világháború Vissza Dokumentumok